Izborni turisti se vraćaju kući

Više od 500 građana odjavilo je prebivalište u četrnaest opština nakon lokalnih izbora održanih 23. oktobra. U Šavnik su prije izbora doselila 573 birača, a već je otišlo 40, iako izbori nijesu okončani

Nakon lokalnih izbora 23. oktobra, iz četrnaest opština prebivalište su odjavila 522 građanina, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prema podacima koje su “Vijesti” dobile uz MUP-a, najviše odjavljenih prebivališta od 23. oktobra do 22. novembra registrovano je u Podgorici – 172.

Iz Bara se odjavio 51 stanovnik, Budve 42, Danilovgrada 25, Žabljaka 8, Zete i Kolašina po 15, Pljevalja 34, Plava 11, Plužina 13, Rožaja 24, Tivta 22 i Šavnika 40.

Česte promjene prebivališta karakteristične su pred lokalne izbore, pa je tako bilo i uoči nedavnih izbora u 14 opština.

Posebno je to bilo izraženo u Šavniku, zbog čega su se izbori juče na dva biračka mjesta prekinuli šesti put. Predstavnici koalicije “Za budućnost Šavnika” ne dozvoljavaju glasanje ljudima koji su prijavili prebivalište u Šavniku prije izbora, a koji, kako tvrde, sa Šavnikom “nemaju nikakve veze”…

U Šavnik su se prije izbora doselila 573 birača, najviše iz Nikšića, oko 250. Zbog sumnje u izborni inženjering i zloupotrebu biračkog prava, službenici MUP-a su dokumentaciju dostavili tužilaštvima u Nikšiću i Bijelom Polju.

U Šavniku je, prema podacima MUP-a 1.968 birača, što je 350 više nego na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020.

Portparolka i tužiteljka ODT-a u Pljevljima, Nataša Bajčeta, saopštila je prošle sedmice da je u toku izviđaj u predmetu formiranom u vezi sa promjenom mjesta prebivališta u Šavniku, “radi utvrđivanja da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović nedavno je u emisiji “Reflektor” Televizije Vijesti ispričao da je na jednom biračkom mjestu (Kruševice) na parlamentarnim izborima glasalo šest osoba, a da ih je sada novoprijavljenih 50. Od toga je polovina u prvom krugu, rekao je, podržala DPS. Ta partija nije demantovala navode Cerovića, iako su ranije tvrdili da nove birače dovodi opozicija.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora u Šavniku, koji su počeli 23. oktobra, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i Socijaldemokrata. Izbori nijesu okončani na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Osim u Šavniku, izbori su 23. oktobra održani u Podgorici, novoosnovanoj opštini Zeta, Bijelom Polju, Baru, Pljevljima, Rožajama, Budvi, Danilovgradu, Tivtu, Plavu, Kolašinu, Žabljaku i Plužinama.

DPS je zadržao vlast samo u Bijelom Polju i Baru, a sa koalicionim partnerima biće na vlasti u Plavu.

U većini opština rezultati izbora su proglašeni, osim u onima gdje su podnijete ustavne žalbe, što je slučaj i sa Podgoricom.

O ustavnim žalbama treba da odluči Ustavni sud koji to ne može da uradi, jer nema kvorum za rad.

U devet od 14 opština povećan je broj birača uoči izbora, od čega više od 16 hiljada samo na osnovu promjene prebivališta.

Na lokalnim izborima pravo glasa imalo je 349,5 hiljada građana, što je skoro četiri hiljade više u odnosu na avgust 2020. kada su održani parlamentarni izbori.

U Baru je, uoči izbora, registrovano 39.854 birača, 431 više nego na parlamentarnim izborima. Novoupisanih birača bilo je 1.458.

U Baru je, prema podacima OIK-a, koalicija “Prava stvar Zajedno Bar” koju čine DPS, SDP i Liberalna partija osvojila najviše mandata – 15.

U Budvi je registrovano 18.783 birača, 703 više nego u avgustu 2020. Promjenom prebivališta, u Budvi su biračko pravo stekla 1.633 građanina. Vlast u Budvi je nakon lokalnih izbora zadržao DF.

Broj birača u Danilovgradu je 13.179, što je u odnosu na izbore 2020. godine, 65 više. Ta opština je po osnovu promjene prebivališta dobila 861 novog birača.

Evropa sad, Demokratski front i Demokrate postigli su dogovor o formiranju lokalne vlasti u Danilovgradu, pa će, kako je nedavno saopšteno, predsjednik opštine biti iz Evrope sad, predsjednik lokalnog parlamenta iz DF-a, a potpredsjednik opštine iz Demokrata.

Ukupan broj birača u Plavu je 9.364, što je 152 više u odnosu na parlamentarne izbore. Promjenom prebivališta, u taj grad su se doselila 322 birača.

Ni u ovoj opštini rezultati ne mogu biti proglašeni zbog žalbi. Koalicija Zajedno pobjednički za Plav, koju čine DPS, SDP i SD, osvojila je 16 mandata na lokalnim izborima u Plavu. Bošnjačka strana osvojila je sedam odborničkih mjesta, a Demokratski front četiri. Građanskom pokretu URA pripala su tri mandara, a Socijalističkoj narodnoj partiji jedan.

U Podgorici ima 143.523 birača, što je 3.191 više nego na parlamentarnim izborima, dok je u Rožajama registrovano 22.806 birača, 271 više nego prije dvije godine. Po osnovu prijave prebivališta, pravo glasa u Rožajama, gdje je na vlasti ostao BS, dobilo je 605 građana.

Na izborima u Podgorici pokret “Svi za naš grad”, kojeg predvodi DPS, osvojio je 24 mandata, pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, Demokrate šest i URA četiri mandata.

Evropa sad, DF, Demokrate i URA pregovoraju o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju čim se proglase rezultati izbora.

U Tivtu ima 11.993 birača, 185 više nego u avgustu 2020. U tu opštinu se iz drugih doselilo 664 birača. Koalicija “Da zapečatimo”, koju predvodi aktuelni gradonačenik Željko Komnenović počela je pregovore sa konstituentima aktuelne lokalne vlasti u Tivtu u vezi s formiranjem nove uprave – DF-om, Krtoljskom listom, Tivatskom akcijom i Bokeškim forumom.

U novoformiranoj opštini Zeta ima 12.524 birača, 189 više nego u avgustu 2020. Koalicija Za budućnost Zete, koja je osvojila najviše mandata (16) odlučila je da formira vlast sa SNP-om, koji je dobio jedan mandat.

U Zetu se iz drugih opština, uoči izbora, doselilo 676 birača.

U Bijelom Polju, Kolašinu, Pljevljima, Plužinama i na Žabljaku je manje birača.

U Plužinama je SNP sačuvao vlast sa 17 mandata, dok će na Žabljaku novu vlast činiti Durmitorska inicijativa, Demokrate, Demokratski front i Prava Crna Gora, koji su na lokalnim izborima 23. oktobra osvojili 17 mandata.

Vlast u Kolašinu naredne četiri godine činiće Demokrate i Ujedinjena, Demokratski front, Evropa sad, Socijalistička narodna partija (SNP) i GP URA, a u Pljevljima se takođe rezultati ne mogu poglasiti zbog ustavnih žalbi.

Sa osvojenih 12 mandata, DF je pobjednik lokalnih izbora u Pljevljima. Koalicija Demokrate, Pokret za Pljevlja i Ujedinjena osvojili su sedam mandata, Evropa sad četiri mandata, koalicija SNP i URA dva mandata

(Vijesti)

Povezane vijesti