„Između voda i stijena“: Objavljena lista od 30 najljepeših mjesta svijeta, a predvodi je Kotor

„Ovdje, stisnut između vode i stijena, nalazi se trouglasti, srednjovjekovni Stari grad Kotor, sa svojom tvrđavom koja prkosi gravitaciji koja se cik-cak uzdiže uz strme litice iznad“

Magazin Time Out predstavio je listu 30 najljepših mjesta svijeta koja obuhvata „brda duginih boja, gromoglasne vodopade te lijepe gradove“, a zanimljivo je da je predvodi Kotor u Crnoj Gori.

Napominjući da odabir najljepših mjesta svijeta nije lak zadatak navedeno je da je lokacije s liste najljepših birala mreža svjetskih putopisaca koji su iskusili ljepotu svakog mjesta koji se našao na popisu.

Na prvom mjestu liste našao se Kotorski zaliv u Crnoj Gori gdje „Jadransko more u uskim prolazima strmih dinarskih Alpa formira Boku Kotorsku“.

„Ovdje, stisnut između vode i stijena, nalazi se trouglasti, srednjovjekovni Stari grad Kotor, sa svojom tvrđavom koja prkosi gravitaciji koja se cik-cak uzdiže uz strme litice iznad“, navodi Paul Stafford, saradnika Time Out magazina.

„Iako se iz grada moguće popeti stepenicama tvrđave, više volim da lutam krivudavim pastirskim tragom na sjevernom krilu tvrđave. Ovdje, usred ruševina napuštenog sela bez puta, možete probati domaći ovčji sir i raženi hljeb u posljednjoj naseljenoj seoskoj kući, s pogledom na staklastu, opsidijansku vodu zaljeva“, dodaje u nastavku. Na drugom mjestu liste našao se Island, a slijede Erg Chebbi u Maroku, Mont-Saint-Michel u Francuskoj, Velika džamija šeika Zayeda u Abu Dhabiju, kao i Ella na Šri Lanci.

Cjelokupnu listu najljepših mjesta svijeta možete pogledati na linku.

Povezane vijesti