Izvađena voda iz jame beranskog Rudnika

Voda iz jame Petnjik beranskog Rudnika uglja izvađena je, i sada slijedi posao sanacije i vraćanja u prvobitno, odnosno funkcionalno stanje.

Direktor Rudnika Nikola Šćekić kazao je da su silazili u jamu i da su ustanovili ono što su i pretpostavljali, a to je da je šteta na elektro opremi velika.

”Sada radimo na popravci glavne trafostanice, kako bismo mogli da pustimo struju i u jami. Izvukli smo opremu na sušenje. Sve to ide dosta sporo jer imamo svega deset radnika”, kazao je Šćekić.

On nije mogao da precizira kada će tačno struja u jami biti puštena, ali je rekao da bi to trebalo da bude ubrzo.

”Nezahvalno bi bilo da vam sada kažem datum, jer uvijek ima nekih nepredvidivih okolnosti. Cilj nam je da popravimo glavno pumpno postrojenje, i da stavimo pumpu u funkciju”, rekao je direktor rudnika.

Prema njegovim riječima, svakodnevni priliv podzemnih voda, koji se kreće od trideset i pet do četrdeset kubika, još se izbacuje vagonima.

”U jami postoje dva bazena gdje se sakupljaju podzemne vode, i u regularnim uslovima, kada radi pumpa, izbacuju se jednom sedmično. Ovako, mi još izbacimo ručno po trideset do četrdeset vagona vode”, kazao je Šćekić.

Havarija u beranskom Rudniku uglja nastala je početkom avgusta usljed kvara na dalekovodu, zbog nevremena.

Havarija na dalekovodu i nestanak struje dogodio se baš u trenutku kada se sa državnim vrhom najozbiljnije razgovaralo o tome kako pomoći da rudnik pokrene proizvodnju.

Kompanija “Metalfer” iz Sremske Mitrovica, koja je vlasnik rudnika, prekinula je proizvodnju u aprilu prošle godine zbog, kako su tvrdili, nerentabilnosti.

Premijer Zdravko Krivokapić je prilikom posjete Beranama u drugoj polovini jula izjavio da rudnik treba da radi i zaposli stotinu radnika, odnosno 400 u reprolancu, i da radi onoliko koliko bude radila Termoelektrana u Pljevljima.

Povezane vijesti