JAVNI POZIV ZA PODRŠKU VOĆARIMA DO 1. NOVEMBRA

Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju voćnjaka, do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91.269 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 41.172 eura.

Podrška se, između ostalog, odnosi na podizanje 5,23 ha pod različitim voćnim vrstama, kao i nabavku sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj i ostalo.

„Očekujemo značajno veći broj zahtjeva od poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je jesenja sadnja voća dominantno zastupljena u Crnoj Gori. Sektor vinarstva i vinogradarstva konstantno raste. Crnogorska vina su prepoznata na svjetskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbijedilo još veću podršku kako bi se konkurentnost dodatno unaprijedila za nastup na novim tržištima. Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva do sada je apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46.313 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 22.404 eura. Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme. Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.“ naglašava se u saopštenju Ministarstva

Podsjećamo, rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje podrške po osnovu zasnivanja novih i opremanje postojećih voćnih zasada je 01. novembar 2021. godine. Investicija se mora započeti i realizovati u 2021. godini, a za nabavku sadnog materijala prihvatljiva je i investicija započeta 01. novembra prethodne godine.

Povezane vijesti