Jezera na Prokletijama još pod ledom

Jedna od najvećih turističkih i planinarskih atrakcija Nacionalnog parka „Prokletije“, Hridsko jezero, još uvijek je okovano ledom i snijegom.

Poznati planinarski vodič i spasilac iz Plava, Ahmet Reković, kazao je Portalu RTCG da je pohodio jezero prije nekoliko dana i da se u to uvjerio.

„Pokušavam svake godine da uhvatim trenutak kada se jezero otapa i otkriva biserno prozirna voda, ali ove godine jezero je još u ledu i sa snijegom preko pola metra preko leda“, kazao je Reković.

On objašnjava da to nije nikakvo čudo, jer se jezero nalazi na 1.970 metara nadmorske visine, a na tim visinama prije samo dvadesetak dana padao je značajno veliki snijeg.

„Već dvadesetak godina posjećujem Hridsko jezero sredinom maja, nekako budem prvi posjetilac nakon duge zime. I ove godine je bilo zaleđeno. Dešavalo mi se da u deset dana posjetim jezero tri puta“, kaže Reković.

Ovaj planinar sa velikim iskustvom kaže da nikada do sada nije vidio jezero otopljeno prije 15. maja, a da je led najduže potrajao 2020, jer se jezero zaledilo 25. novembra, a ledena „kora“ opstala sve 20. juna 2021, odnosno punih sedam mjeseci.

„To je ono što ja znam u proteklih dvadeset godina, koliko pratim i imam evidenciju. Ne znam da li je neko prije toga pratio, ali i ako jeste, to je ostalo nezabilježeno“, kaže Reković.

On dodaje da zbog toga nije čudo što je još pod ledom Abdijino jezero, koje se nalazi na 2.057 metara i predstavlja jezero na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori.

„Pored Plavskog i Hridskog, koja su najpoznatija, u Nacionalnom parku Prokletije imamo još Visitorsko i Abdijino jezero. Imamo značajan broj drugih manjih jezera koja nemaju imena, a veliki broj je takozvanih lokvi, za koje je upitno da li se mogu nazvati jezerima“, priča Reković.

Iskusni planinar, planinarski vodič i spasilac na Prokletijama najavljuje da priprema za štampu knjigu o jezerima na ovoj planini, kojom će obuhvatiti i jezera koja ne pripadaju samo teritoriji Crne Gore.

„Mogu vam reći da na albanskoj strani Prokletija postoji jedno jezero koje se zove Bunijezerci, što u prevodu na naš jezik znači Katunsko jezero, i na njemu i tokom jula mjeseca može da se vidi santa leda koja još pluta neotopljena“, priča Reković.

On, ipak, najatraktivnijim smatra Hridsko jezero, koje je dugo oko 300, i široko oko 155 metara.

„Najveća dubina vode je oko 5,1 metar. Oni koji „stisnu petlju“ i lJeti zaplivaju u njemu, mogu računati na temperaturu vode od oko 12 do 15 stepeni celzijusa. Pored sjeverne obale nalaze se dva manja ostrva. Voda iz ovog jezera gubi se poniranjem i poslije 40 metara podzemnog toka javlja se u vidu dva jaka vrela. Srne, divokozi, medvjedi, divlje svinje, dio su životinjskog svijeta, a poznato je i po prisustvu tetrijeba, jarebice, kamenjarki, orlova“, kaže Reković.

Prema njegovim riječima, pored doline Grebaje, najfekvetniji put u Nacionalnom parku Prokletije je upravo ovaj prema Hridskom jezeru, i zato smatra da i država i lokalna uprava u Plavu moraju uložiti napor da taj put bude u što boljem stanju zbog turista.

Ovaj zaljubljenik u planinu apeluje da se sve ljepote Prokletija više medijski promovišu, jer predstavljaju najveću atrakciju i izazov za planinare koji dolaze sa svih strana svijeta, i da ljetnju sezonu planinarenja treba što bolje pripremiti.

Povezane vijesti