Joanikije: U Mitropoliji nikada nije bilo riječi o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, gostujući u emisiji „Argumenti“  na TVCG 1, kaže da u Mitropoliji nikada nije bilo riječi o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve.

?To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje-kaže Joanikije.

Na pitanje da li je to odvajanje zaista i bilo u planu, Mitropolit odgovara:

?Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vjekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da njeguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju- poručio je Joanikije.

Podsjetimo, temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sjednici Sinoda.

Vlada je Temeljni ugovor poslala u Beogradsku patrijaršiju 22. jula. Premijer Zdravko Krivokapić ranije je kazao da je Temeljni ugovor sa SPC tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a da je Vlada spremna da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

Povezane vijesti

Đoković u finalu Rolan Garosa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Rolan Garosa pobjedivši Karlosa Alkarasa u setovima sa 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1). Meč godine, „blokbaster meč“,