Joanikije: U Mitropoliji nikada nije bilo riječi o odvajanju od Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, gostujući u emisiji „Argumenti“  na TVCG 1, kaže da u Mitropoliji nikada nije bilo riječi o njenom odvajanju od Srpske pravoslavne crkve.

🔹To su očekivali ljudi iz vlasti da, na takav način, polako i sada se o tome govori kako je u nekom smislu već bilo krenulo to odvajanje-kaže Joanikije.

Na pitanje da li je to odvajanje zaista i bilo u planu, Mitropolit odgovara:

🔹Apsolutno ne, nikada. Ne može Mitropolija da obriše svoju istoriju, svoj identitet, vjekovni svetosavski, hrišćanski. Dakle, ja kao mitropolit i svaki mitropolit, dužan je da njeguje jedinstvo crkve i da poštuje kanonsku jurisdikciju- poručio je Joanikije.

Podsjetimo, temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran danas na sjednici Sinoda.

Vlada je Temeljni ugovor poslala u Beogradsku patrijaršiju 22. jula. Premijer Zdravko Krivokapić ranije je kazao da je Temeljni ugovor sa SPC tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a da je Vlada spremna da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

Povezane vijesti

U toku evakuacija zgrade Višeg suda

Sudije i svi zaposleni u Sudu su napustili zgradu U toku je evakuacija zgrade Višeg suda. Prema nezvaničnim informacijama radi se o dojavi da je

Danas sjednica Vlade

Kako je najavljeno iz Službe za odnose s javnošću, početak je zakazan u 14 sati Vlada Crne Gore danas će održati 32. sjednicu. Kako je najavljeno