Joković: Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković danas je posjetio sajam AgroBelgrade na poziv srpske ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković

Joković se u svom obraćanju zahvalio na pozivu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije ovom važnom događaju i istakao da ga posebno raduje što na sajmu učestvuju i predstavnici iz Crne Gore.

 

„Ovakvi događaji su od izuzetnog značaja za promociju naših proizvoda, razmjenu iskustava i znanja, kao i ostvarivanje novih kontakata i saradnje.

Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore zajedno sa Privrednom komorom Crne Gore danas sa zadovoljstvom predstavlja učesnike i izlagače iz Crne Gore. Sektori proizvodnje i prerade voća, povrća i vina su izuzetno značajni za Crnu Goru. Imamo dobre agroekološke i klimatske uslove za proizvodnju voća, povrća i vinskih sorti grožđa. Radujemo se povećanju broj proizvođača u ovim sektorima, naročito povećanju broja vinara, i nadamo se da će ovaj broj u budućnosti i dalje rasti.

Crna Gora je prepoznata kao vinogradarska i vinska destinacija. Završen je proces rejonizacije usaglašen sa zahtjevima Evropske unije, koji je pored specifičnosti posebnih regiona, dao mogućnost i očuvanja kvaliteta kroz oznake kvaliteta.

Ističemo poseban potencijal u sektoru maslinarstva, naročito imajući u vidu očuvan tradicionalni sortiment (sortu žutica).
Ono što je izraženo u cijelom regionu a naročito u Crnoj Gori jeste problem ustitnjenosti poljoprivrednih parcela i gazdinstava, te je sve jasnija potreba za udruživanjem kako bi se na najbolji način odgovorilo zahtjevima tržišta za konstantnim količinama kvalitetnih proizvoda. U tom smislu kroz politike podrške ministarstva se poseban akcenat daje na podršku udruženjima i kooperativama.

Ono što je izuzetno važno za nas je da podržavamo proizvođače i da im pružimo sve potrebne uslove za razvoj i unapređenje njihovog poslovanja. To podrazumijeva i njihovu izvoznu orijentaciju, jer smatramo da je to neophodno za razvoj naše poljoprivrede i da Crna Gora ima potencijal da postane važan izvoznik poljoprivrednih proizvoda u regionu i šire- istakao je Joković u svom govoru obraćanja.

Povezane vijesti