Joković: Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska…

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a bio pobijeđen. Ne isključujemo mogućnost da ćemo imati svog kandidata, o tome će odlučiti Glavni odbor”

Država će u narednom periodu nabaviti sofisticiranu opremu kojom će kontrolisati nelagalnu eksploataciju šuma i pijeska i učiniti sve da se stane na kraj nelegalnim radnjama i pljački državnih resursa Crne Gore, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji „Okvir“, snimati cijelo područje Crne Gore.

„Mi smo se dogovorili da se uzme ta sofisticirana tehnologija. Ti dronovi će u svakom trenutku obilaziti ono što se treba štititi – šume, eksploatacija pijeska, lov, krivolov… Oni će snimiti svako vozilo, mašinu… Sve će se slati u jedan centar“, kazao je Joković.

On je rekao da su koncesije, odnosno način na koji su dodjeljivane, veliki problem.

„Sada postoje jednogodišnji ugovori, i to je korak naprijed“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Joković je rekao da je 2022. godine prihod u šumarstvu veći za 50 odsto nego godinu ranije.

„Na nama je da činimo sve što možemo“, naglasio je Joković.

Bivši direktor Uprave za šume Srđan Pejović kaže da postoji izuzetno organizovana grupa, koja ima ozbiljnu korist od ilegalnih poslova u šumarstvu.

„To su ozbiljni ljudi, koji su dugogodišnji koncesionari“, rekao je Pejović, odgovarajući na pitanje postoji li šumarska mafija.

On je naveo da je to manje rizičan posao za organizovani kriminal od, recimo, šverca kokaina, a zarada je ogromna.

Građanski aktivista Rašit Marković kaže da je država izgubila kontrolu, i da su posljedice nesagledive.

„Plav je jasan primjer“, rekao je Marković, ističući da je krađa šume veliki problem u plavskoj opštini

Joković: Ne razmišljamo koga ćemo podržati, možda budemo imali i svog kandidata

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da za sada ne razmišljaju koga će podržati na predsjedničkim izborima, te da je moguće da će imati svog kandidata.

“SNP u ovom momentu ne razmišlja koga će podržati, bitno je učiniti sve da bi kandidat DPS-a bio pobijeđen. Ne isključujemo mogućnost da ćemo imati svog kandidata, o tome će odlučiti Glavni odbor”, naglasio je Joković.

 On je u razgovoru za televiziju E rekao kako i dalje smatra da je najbolja ideja da parlamentarna većina da zajedničkog kandidata.

“Imali smo konkretan stav da je najbolje da većina od 30. avgusta ima jedinstvenog kandidata, koji bi dobio u prvom krugu. Mi smo pominjali Miodraga Lekića, mogao je i neko drugi, ali naš cilj bio je da se objedinimo”, rekao je on.

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj