Joković: Imamo Vladu koja ne poštuje parlamentarnu većinu

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je juče da je ta partija ostaju pri stavu da treba izabrati novu vladu, unutar postojeće parlamentrane većine.

On je podsjetio da su željeli rekonstrukciju Vlade i učinili su u tom pravcu što je moguće.

„Kako je bilo raznih inicijativa i nijedna u konačnom nije urodila plodom, mi se zalažemo za izbor nove vlade. Danas nijesmo uputili, niti ćemo upućivati poruku DF-u, jer mi smo partija ozbiljnih ljudi koji jednom kad nešto kažu, više ne trabaju ponavljati“, rekao je Joković novinarima u Skupštini, odgovarajući na pitanje da li su odgovorili na inicijativu DF-a za izbor nove vlade.

Lideri DF-a su u ponedeljak na sastanku sa kolegama iz parlamentarne većine predložili formiranje nove vlade i oročili partije da se izjasne do danas u podne.

Joković je kazao da za SNP nije prihvatljiv status „kvo“, a sve ostalo što bi se regulisalo u potpunom dogovoru parlamentarne većine za SNP je apsolutno prihvatljivo.

„Mi u ovom trenutku imamo Vladu koja, u mjeri u kojoj je to neophodno, ne poštuje parlamentarnu većinu, nemamo skoro nikakvih komunikacija po ključnim pitanjima, nijesu ispoštovani postignuti dogovori, što je veoma ozbiljno posebno kada je u pitanju SNP, tako da bez svake sumnje želimo izbor nove vlade u okviru postojeće parlamentrane većine“, kazao je Joković.

Na pitanje ko koči dogovor, odgovorio je da je sve započelo u Vladi, podsjećajući na sastanke sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

„Ako je zakočio predsjednik Vlade, bio je dužan da obavijesti ostale gdje je stalo. Ne znam da li ima više ikakvog smisla odazivati se na takve dogovore. Premijer je tražio da odgovorimo, svi smo odgovorili, i poslije toga mjesec i po dana nikakvog odgovora od njega nije bilo“, kazao je Joković.

Komentraišući to što je premijer juče na konferenciji za novinare rekao da se odustalo od rekonstrukcije „kad su se neki lideri političkih partija vidjeli kakvi su kriterijumi“, kazao je da u SNP-u smatraju da su oni imali veoma loš kriterijum prilikom izbora ove Vlade.

„Prema tome oni koji su ispod kriterijuma, ne mogu postavljati kriterijume nekom drugom. Niko neće određivati niti kadrirati u SNP-u, mi smo posve nezavisna partrija na koju niko ne može da utiče niti iz zemlje niti iz inostranstva“, poručio je Joković.

Komentraišući stav GP URA da je prioritet Tužilački savjet, rekao je da u parlamentarnoj većini ne bi trebalo da se ucjenjuju oko bilo kog pitanja.

„Ako je prioritet Tužilački savjet onda da ga izaberemo odmah i SNP nema problem sa tim. Ako je prioritet izbor nove Vlade, ajde da izaberemo novu Vladu“, kazao je Joković.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti