Joković: Imao sam uvid u Temeljni ugovor, znamo da smo na pravom putu, u interesu građana i Crne Gore

Svi su očekivali sunovrat SNP-a, a mi se toga nijesmo plašili. Znamo da smo na pravom putu, u interesu građana i Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider SNP-a Vladimir Joković saopštio je večeras u emisiji na RTVK da je imao uvid u temeljni ugovor i da će on biti potpisan kada se sve strane usaglase.

Ovdje je ključni problem poimanje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zastupamo ono što je činjenica, istinsko i istorijsko nasljeđe, odnosno zastupamo interese SPC u Crnoj Gori, jer u nju odlaze pripadnici srpskog i crnogorskog naroda, što joj daje dodatnu vrijednost- istakao je on.

Naglasio je da SNP zastupa pravdu, koje ne može biti dok Crna Gora ne potpiše ugovore sa svim vjerskim zajednicama.

Ovdje se radi o korektnom odnosu između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. Težimo ka tome jer kroz istoriju vidimo da su crkva i država uvijek bile nerazdvojive. Želimo da se tako i nastavi i da se konačno potpiše temeljni ugovor– kazao je Joković.

Joković je komentarisao aktuelnu političku situaciju, sa posebnim osvrtom na odluku glavnog odbora SNP-a da neće izaći iz vlasti u gradovima u kojima je konstituent, među koje spada i Nikšić.

Odluka je donesena jednoglasno. Nije donesena odluka da SNP neće izaći iz vlasti, već da u ovom trenutku neće rušiti vlast u opštinama u kojima učestvuje u vlasti, za razliku od nekih drugih koji su rušili vlast u Budvi– kazao je Joković.

Dodaje i da SNP nije bio prihvatljiv za vlast u Beranama, iako je suštinski pobjednik lokalnih izbora.

Svi su očekivali sunovrat SNP-a, a mi se toga nijesmo plašili. Znamo da smo na pravom putu, u interesu građana i Crne Gore. U trenutku kada smo govorili da možemo biti dio nove Vlade, bili smo na istorijskom minimumu, zahvaljujući napadima onih koji nikada nijesu željeli dobro SNP-u. Mnogima obećavam i garantujem da će SNP biti neuporedivo jači nego što je bio kada sam došao na čelo, ali i od mnogih drugih partija– poručio je Joković.

Prema njegovim riječima, to što neki pričaju da je SNP iznevjerio volju birača, slika je onih koji ne znaju gledati unaprijed kada je u pitanju politika.

Iskreno, mislim da bi najveća izdaja SNP-a bila kada ne bi imali hrabrosti da preuzmemo odgovornost. SNP je kao glavni konstituent vlasti vaskrsao, na zadovoljstvo svih iskrenih simpatizera naše partije– ocijenio je Joković.

Lider SNP-a je, obrazlažući odluku glavnog odbora da neće rušiti vlast u Nikšiću i Mojkovcu, kazao da mogu biti bezbrižni i da oni to neće uraditi šta god da se desi.

Što se tiče Nikšića, članovi opštinskog odbora su imali samo riječi hvale na rad i saradnju SNP-a sa lokalnom upravom, tako da tu nijesmo imali bilo kakvih problema. Što se tiče Mojkovca, tamo je sasvim druga situacija. Pojedini ne žele SNP u vlasti, a ne mogu je formirati bez nas. S obzirom na to, pokušavaju da omalovaže našu partiju dajući nam „mrvice“ vlasti– istakao je Joković.

Dodao je i da će 23. oktobar, kao i lokalni izbori u 14 opština brzo doći.

Onda će se vidjeti ko će sa kim i na koji način razgovarati– zaključio je Joković

Povezane vijesti