Joković: Raspisan javni poziv za 13 opština na osnovu kojeg će dobiti po snjegočistača

Kako kaže, nacionalna sredstva, agrobudžet od 44 miliona, i oko 28 miliona iz međunarodne zajednice, prvenstveno IPA programa od EU, u najvećoj mjeri su utrošena

Ministar  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da će na predstojećem popisu biti popisana i stable maslina u Crnoj Gori. Joković je najavio veći agrobudžet za narednu godinu, preko 50 miliona eura, zatim desetine miliona iz međunarodnih fondova, ali ministra brine hoće li biti dovoljno poljoprivrednika u Crnoj Gori koji će aplicirati za ta sredstva. Prvi čovjek poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imao je poruku i za potrošače – kupujte domaće time investirate u Crnu Goru, i to je patritizam.

– Prošle godine  imali smo u evidenciji  450.000 maslina. Obradovao me podatak da je ove  godine zasađeno 20.000 mladih zasada. Želja mi je da zasadimo nove masline  i na kraju mog mandata Crna Gora ima na svakog stanovnika minimlano  po jedno stablo masline, koje je simbol dugovječnosti, okupljanja, istorije, sreće,  mnogo čega. Vlada i ministarsvo će učiniti sve što  je u našoj moći da se revitalizuju stari maslinjaci, da se zasade novi koji će služiti mladim generacijama. Treba unaprijeđivati tehnologiju,  primjenjivati agro tehničke mjere, unaprijeđivati pakovanja i etikete, promovisati. Maslinari treba da se ujedinjuju jer “usitenjeni” nećemo biti konkurentni, niti možemo jedan trgovinski lanac snabdijevati. Vrata ministarstva  su za sve maslinare otvorena, kazao je za Primorski portal ministar  Joković nakon otvaranja 21. Maslinijade u Starom Baru.

Kako kaže, nacionalna sredstva, agrobudžet  od 44 miliona, i oko 28 miliona iz  međunarodne zajednice, prvenstveno IPA programa od EU, u najvećoj mjeri  su utrošena.

–  Što se tiče nacionalnih sredstava, ona su sva potrošena – subvencije, nagrade, ulaganje u ruralnu infrastrukturu, naknade poljoprivrednim gazdinstvima… Raspisali smo Javni poziv za 13 opština na sjeveru, na osnovu kojeg će svaka opština dobiti po jednog snjegočistača. Ovih dana se taj proces privodi kraju. Naravno da ćemo ih isporučiti. Sve što je Ministarstvo poljoprivrede obećalo, ispunilo je – kaže ministar.

Joković dodaje da će ministarstvo poljoprivrede za sledeću godinu  tražiti značajno više sredstava, nešto preko 50 miliona eura.

– Imamo potpisan ugovor za IPA program, za naredni period 2023 – 2027 na 63 miliona eura. Imamo oko 30 miliona eura od Svjetske organizacije za hranu, tako da više se bojim da u Crnoj Gori neće biti onih koji će aplicirati i potruditi se  da privučemo ta sredstva, nego što se plašim da neće biti sredstava za poljoprivredu – ističe Joković naglašavajući da ga jako raduje  program  uvoza steonih junica.

Povezane vijesti

Od ponoći skuplji benzin i eurodizel

Eurosuper 95 i 98 poskupiće po četiri centa, eurodizel za cent Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva, po kojima će eurosuper 95

Poginuo radnik Rudnika uglja u Pljevljima

Radnik Rudnika uglja Pljevlja poginuo je danas na radnom mjestu, saznajemo nezvanično iz Uprave policije. Do smrti je došlo prilikom demontaže elemenata na dizalici. Iz

Danas je Sveti Simeon Mirotočivi

Narodni običaji kažu da bi na ovaj dan trebalo moliti se svetitelju za neustrašivost, zdravlje i snagu djece Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas