Joković: Vjerujemo da će ova Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu

Joković je podsjetio da je juče u Skupštini završena rasprava o popisu stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, te da je SNP u skladu s dogovorom o ulasku u Vladu, rekao da je to jedan od prioriteta

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da vjeruju da će ova Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu.

Poručio je da se „radi na pitanju Otvorenog Balkana„, a da vjeruje da će i to biti završeno, „jer smo ljudi od riječi“.

Prema njegovom mišljenju, Otvoreni Balkan je „čisto ekonomsko pitanje“.

Ulaskom u OB splasnuće međunacionalne i međuetničke tenzije. Prioritet nam je put u EU, ali želimo da u regionu lakše putujemo, da brže idu kapital i usluge“, rekao je on.

Joković je podsjetio da je juče u Skupštini završena rasprava o popisu stanovništva, koji je trebalo da se održi prošle godine, te da je SNP u skladu s dogovorom o ulasku u Vladu, rekao da je to jedan od prioriteta.

Taj predlog će biti usvojen većinom glasova u parlamentu. Zalažemo se da svakih 10 godina bude popis, jer je to standard i u Evropi„, naveo je on.

Drugo obećanje je, prema riječima Jokovića, Zakon o porijeklu imovine, koji će se naći pred poslanicima.

Kako je kazao, svake srijede će imati presove u centrali SNP-a.

Tražili smo prilikom ulasku u Vladu i potpisivanje Temeljnog ugovora (TU) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) što se desilo u avgustu. Zdravko Krivokapić, Milojko Spajić i Jakov Milatović nisu potpisali TU i iznevjerili su očekivanja SPC„, konstatovao je Joković.

Joković: Zalagaćemo se da popis bude svakih deset godina, kao svugdje u Evropi

Poručio je da svi gledaju da li je prilikom popisa neko Srbin ili Crnogorac, ali je napomenuo da tu postoji još bitnih razloga za popis

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je da je u parlamentu završena rasprava o popisu i podsjetio da je vlada obezbijedila sredstva.

Suština je da je SNP u skladu sa dogovorom prilikom ulaska u Vladu odredila popis kao prioritet. Popis će biti usvojen većinom glasova,“ najavio je on.

Dodao je da će ova partija svake srijede imati pres konferenciju u podne. Poručio je da svi gledaju da li je prilikom popisa neko Srbin ili Crnogorac, ali je napomenuo da tu postoji još bitnih razloga za popis.

Zalagaćemo se da popis bude svakih deset godina, kao svugdje u Evropi“, dodao je on.

Napomenuo je da je bitan i Zakon o porijeklu imovine, te da će se naći u proceduri.

Joković je podsjetio i da je prioritet bio i Temeljni ugovor.

Milatović i Spajić su iznevjerili očekivanja crkve, a pitam ih šta su učinili i da li su nagovorili premijera da potpiše ugovor. Nama je ugovor bio prioritet jer mi držimo riječ, istakao je Joković.

Naglasio je i da će biti rasprava na vladi oko Otvorenog Balkana i vjeruje da će to biti završeno.

O dešavanjima u Šavniku

Joković je razočaran dešavanjima u Šavniku.

Ne treba dozvoliti izbornim turistima da glasaju. U Kruševicama je bilo 10 upisanih na parlamentarne izbore, sad ih ima 58. Mnogi govore da ne poznaju novoupisane. Bivši predsjednik opštine uvidjevši da gubi, posegao je za prevarom i upisao svoje članove da glasaju„, rekao je on.

Naveo je da u ovom trenutku imaju 121 glas više od DPS-a.

Joković je istakao da bi bio red da Vlada donese mjere jer se ovako izbori u Šavniku neće završiti.

Treba izabrati vlast po sopstvenoj želji a ne na osnovu želje građana iz drugih gradova. Nadam se da će nadležni i policija sačuvati mir,“ napomenuo je on.

Povezane vijesti