Joković: Zašto nekim Srbima i bivšim Srbima smeta što u Vladi danas ima toliko Srba iz SNP-a?

Objektivnim posmatračima je jasno kao dan da za svoju politiku SNP danas ima i podršku građana Crne Gore i podršku naših međunarodnih partnera, kaže lider SNP-a u autorskom tekstu

Piše: Vladimir Joković

Najava da bi vlast u Beranama mogla biti formirana bez SNP-a izazvala je veću pažnju javnosti od mnogih tema i pitanja koja prevazilaze lokalnu politiku i koja se tiču budućnosti države i društva u Crnoj Gori. I dobro je što nepogrešivom političkom njuhu naših ljudi nije promaklo da bi ova situacija u Beranama mogla trajno da rekonfiguriše političku scenu u Crnoj Gori, i to na štetu onih aktera koji ne mogu da podnesu da je SNP danas jedan od ključnih konstituenata Vlade Crne Gore.

Građanima je najprije jasno da bi bez SNP-a vlast u Beranama bila nestabilna. Dovoljno je sjetiti se razlaza između DF-a i Demokrata u Budvi koji je doveo do prijevremenih izbora u toj opštini. Ili odluke Demokrata u Kotoru da svoje nesporazume sa koalicionim partnerima na lokalu riješi „kupovinom“ odbornika DPS-a. Za razliku od toga, u dvije godine koliko je prošlo od velike avgustovske pobjede naših građana, SNP se sve vrijeme ponašao kao stabilizujući akter nove vlasti koji svojim djelovanjem učvršćuje pobjedu od 30. avgusta.

Djelovaćemo shodno principu reciprociteta

Poruka SNP-a je i po ovom pitanju, kao i po svim pitanjima, jasna: ukoliko se u Beranama sve završi onako kako je započelo, SNP zadržava pravo da adekvatno odgovori i djelovaćemo shodno principu reciprociteta.

U širem političkom smislu, to će značiti da SNP preuzima vođstvo u snaženju trećeg puta u politici u Crnoj Gori, a DF-u i Demokratama neće preostati ništa drugo nego da se kreću orbitom koju im crta Marko Milačić.

Moja poruka ne predstavlja ni uslovljavanje ni upozorenje. Moja poruka je razumna i jasna: ukoliko se u Beranama vlast formira bez SNP-a, to će proizvesti posledice koje će, realno sagledavajući stvari, i na kraći i na duži rok štetiti onim akterima koji na taj način budu formirali vlast.

Mi ćemo biti strpljivi i odlučni, kao što smo svih ovih 25 godina koliko postojimo strpljivo i odlučno čuvali ideale i principe na kojima se temelji djelovanje SNP-a.

I nastavićemo da se krećemo putanjom koju su 30. avgusta 2020. godine svojom izbornom voljom ucrtali građani Crne Gore.

Dalje, građani Berana nijesu na izborima kaznili SNP zbog najave formiranja manjinske vlade, već su nas, suprotno željama pojedinih političkih grupacija, nagradili. SNP je dobio više mandata na izborima u Beranama ove godine nego na prethodnim izborima. Sada čak imamo situaciju da nam se mnogi pojedinci, koji su se uoči tih izbora pokolebali oko politike SNP-a danas vraćaju potvrđujući da je naša odluka da budemo ključni konstituenti 43. Vlade Crne Gore bila ispravna.

Objektivnim posmatračima je jasno kao dan da za svoju politiku SNP danas ima i podršku građana Crne Gore i podršku naših međunarodnih partnera. I otud se kao dio logičkog promišljanja nužno javljaju sledeća pitanja:

  1. Zašto bi SNP propustio toliku podršku i građana i međunarodnih partnera za političke iskorake ka dobru svih nas?
  2. Gdje je logika u tome da Demokrate bezuslovno podržavaju vlast SDP-a na Cetinju, koji, na primjer, prijeti otimanjem Cetinjskog manastira, a nije im prihvatljiva saradnja sa SNP-om u Beranama?
  3. Kako to da DF najavljuje saradnju sa Zdravkom Krivokapićem u Beranama nakon što ih je taj Krivokapić napustio odmah poslije izbora, vrijeđao ih gdje je stigao i za koga su pojedini funkcioneri DF-a i sami sve i svašta govorili?
  4. Zašto nekim Srbima i bivšim Srbima smeta to što u Vladi Crne Gore danas ima toliko Srba iz Socijalističke narodne partije Crne Gore?

(Autor je predsjednik SNP i potpredsjednik Vlade Crne Gore)

Povezane vijesti