Jovanović: Imamo petlju da procesuiramo svako lice

Vršiteljka dužnosti VDT-a kazala da u dosadašnjem radu nije bilo političkog pritiska na nju i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića. „Sigurna sam da ni ubuduće neće postojati, i budite sigurni da ga nećemo ni dozvoliti“, poručila je

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, pozvao je građane koji dolaze na sjutrašnji protest ispred Skupštine zbog izmjena Zakona o predsjedniku, da se nakon skupa ne vraćaju kućama, nego da ostanu kod funkcionera koji su od države dobijali stanove po povoljnim uslovima.

Nemojte da se vraćate kućama iz gradova iz kojih ste krenuli na protest. Imate funkcionere koji su dobijali stotine kvadrata, noćite kod njih. Kod Jevta (Erakovića) na ležaj i na krevet. Oni više vole Crnu Goru od vas, zato su dobijali stanove po povoljnim uslovima. Pošto će biti loše vrijeme, svi kod Jevta u kuću i na stan, svi kod Mila (Đukanovića) u onih 2.000 kvadrata„, rekao je on na sjednici parlamenta, tokom rasprave o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta (TS) i Državnog tužilaštva za 2021. godinu.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković dobio je 2015. od Vlade stan površine 90 metara kvadratnih, u tzv. profesorskim zgradama, za 13.173 eura.
Knežević je na sjednici kazao da su raniji izvještaji o radu TS-a, osim faktografskih podataka, „obilovali informacijama o suđenju Isusu Hristu, o tome ko je ubio Montezumu…“.

Knežević: Zbog prisluškivanja DF-a Peruničić odgovara samo za zloupotrebu službenog položaja

Sve što ćemo danas čuti je nasljeđe bezbjednosno-političkog sektora u borbi protiv DF-a. U toj borbi sve je bilo dozvoljeno… Pošto ovih nedjelja i dana pokušavaju da izjednače DF s DPS-om, evo da čujete šta je radila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) od DF-a 2020. godine. (Bivši direktor ANB-a Dejan) Peruničić bez odluke Vrhovnog suda odlučuje da prisluškuje u hotelu Palas i Castellastva sljedeće ljude: Medojević Marinu, Medojević Nebojšu, Zogović Miluna, Vučurović Jovana, Jočić Marinu… Peruničić zbog ovoga treba da odgovara za zloupotrebu službenog položaja, a ne za stvaranje kriminalne organizacije sa svoja dva saradnika, što je naveo u odbrani? Ovo je najmasovnije prisluškivanje u Evropi, u svijetu. Staljinove grupe iz NKVD-a i iz Čeke nisu ovo radile. I sad mi na istoj klupi treba da budemo s (bivšim glavnim specijalnim tužiocem Milivojem) Katnićem, koji je sve ovo znao„, naveo je.
Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije prethodno podržao Izvještaj, već je nakon sjednice održane u maju predložio Skupštini da usvoji nekoliko zaključaka.

Paunović: Goniti „krupne ribe“

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Milosava Paunović, ocijenila je, govoreći o Izvještaju, da je Tužilaštvo proteklih godina zaobilazilo „krupne ribe“, i da je radilo samo na način da popunjava statistiku.

Osim statistike, (u Izvještaju) ne stoji ništa… Treba da se gone krupne ribe, krupni kriminalci, kriminalci bijelog okovratnika… Zakon treba da bude jednak za sve„, dodala je.
Paunović je navela da pruža punu podršku vršiteljki dužnosti (v.d.) vrhovne državne tužiteljke (VDT) Maji Jovanović i glavnom specijalnom tužiocu (GST) Vladimiru Novoviću.
Poštujem vaš rad. Nikad se nije desilo da predsjednici Vrhovnog i Privrednog suda (Vesna Medenica i Blažo Jovanić) završe iza rešetaka. Nastavite tim putem i ne dozvolite pritisak na vaš posao„, poručila je.
Sjednici su, osim Jovanović i Novovića, prisustvovali i državna tužiteljka Jelena Đaletić, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević i savjetnik u Vrhovnom državnom tužilaštvu Miljan Vlaović.
Sjednici nisu prisustvovali poslanici DPS-a, Socijaldemokrata (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP).

Konatar: Prava borba protiv kriminala krenula 2020.

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar, ocijenio je da su korupcija i kriminal „dva najveća zla koja prijete Crnoj Gori“.
Do 2020. nije bilo političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Konkretno, za borbu protiv šverca cigareta. Prava borba je krenula upravo od političkih promjena 2020. Tada se stvaraju preduslovi za izbor novog TS-a, a onda smo imali novog v.d. VDT-a i novog GST-a… Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) nije moguće bez iskorjenjivanja korupcije i kriminala“, istakao je, poručujući Jovanović i Novoviću da nastave da rade „kako su počeli„.

Radulović: Crnoj Gori nema slobode bez „sanaderizacije“

Šef poslaničkog kluba Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, rekao je da bi bio kažnjen da su akteri Izvještaja danas u skupštinskoj sali.
Nemojte da ostavite trag zaborava kao dvojica prethodnih (bivši VDT Ivica Stanković i bivši GST Milivoje Katnić)… Mislim da vas dvoje (Jovanović i Novović) imate petlju. Katnić i Stanković nisu bili dostojnih funkcija, ali ih ima još i u osnovnim tužilaštvima, pa nadalje. Onima koji nisu dostojni, zahvalite se. To je predviđao veting, ali to ova Vlada neće…“, kazao je.
Radulović je naveo da je „djelimično razočaran“ u GST-a Novovića.
Poslao sam vama i premijeru (Abazoviću) dokumenta za pet tužbi koje su teške 10 milijardi eura. U prvoj tužbi je Milo Đukanović. Druga tužba Đukanović, završava se s Vesnom Medenicom i Rankom Čarapić. To sad treba nastaviti sa Stankovićem i Katnićem. Sljedeća prijava Duško Marković, četvrta i peta Marković i dalje… Zbog vaše neaktivnosti dnevno gubimo milione i milione eura. Nema Crnoj Gori slobode bez ’sanaderizacije’. Imate li petlje da udarite na glavu zmije glavne ili nemate? Imate dokaza na stotinu…“, dodao je.
Nimanbegu: Kriminalitet često ima političku zaštitu
Lider i poslanik Force Genci Nimanbegu, rekao je tužiocima da imaju njegovu podršku.
Ako su uzroci kriminaliteta u visokim funkcionerima, tu morate raditi. Kriminalitet ima često političku zaštitu i pozadinu među političarima. Što se mene i moje stranke tiče, imate podršku za rad. Probleme koje uočavamo su problemi s kojima se suočavate„, dodao je.

Jovanović: Imamo petlju da procesuiramo svakoga

Vršiteljka dužnosti VDT-a Jovanović zahvalila se poslanicima na podršci.
Imamo petlje da procesuiramo svako lice, ko god da je u pitanju, ukoliko se utvrdi da je izvršilo krivično djelo. Nije bitno o kome se radi, samo da je izvršio krivično djelo… Što se tiče predmeta protiv Dejana Peruničića, to su predmeti u kojima su podnijeti optužni predlozi, i sud je utvrdio da postoji stepen osnovane sumnje za krivično djelo za koje je Peruničić optužen. Kad su u pitanju ratni zločini, SDT radi na osam predmeta, oni su u fazi izviđaja, a u jednom predmetu je podignuta optužnica i glavni pretres je zakazan za 6. decembar“, istakla je ona.
Jovanović je kazala da u dosadašnjem radu nije bilo političkog pritiska na nju i GST-a Novovića.
Sigurna sam da ni ubuduće neće postojati, i budite sigurni da ga nećemo ni dozvoliti„, podvukla je.
(Vijesti)

Povezane vijesti