Kad ugrije asfalt: Eksplozija seoskog turizma kod Berana

Vreli talas napunio je smještajne kapaciteta na planinama oko Berana. Ljubitelji prirode, među kojima je sve više stranaca, otkrivaju ljepote planina u okolini Berana

Direktor Turističke organizacije Berane Ivan Radević kaže za Sputnjik da je sezona sada više nego dobra, iako je zbog loših vremenskih uslova, kiše u maju i junu, počela nešto lošije.

„Sva seoska domaćinstva i eko katuni na planinama na teritoriji naše opštine potpuno popunjeni. Ove godine se pokazuje koliko je planinski turizam u porastu, i prava je šteta što sezonu nismo dočekali sa više novih ugostiteljskih kapaciteta. Kada ugrije preko 40 stepeni u gradovima, ljubitelji prirode, ali i ostali građani, traže spas u planinama“, kazao je Radević.

Jelovica je jedna od atraktivnih destinacija koja očekuje tek pravu valorizaciju kada se konačno završi put između Berana i Kolašina. Od Jelovice do skijališta Bjeslasice, sa kolašinske strane, stizaće se kroz tunel Klisura, dug 2,8 kilometara, za desetak minuta. Iz Podgorice preko Kolašina i Jelovice do Berana ćete voziti oko sat vremena.

Radević ističe da Beranama nedostaje smještajnih kapaciteta, trenutno u opštini ima ukupno 215 hotelskih kreveta, kao i još 23 kreveta u prijavljenim seoskim domaćinstvima.

„Potrebni su nam sada hoteli na planinama, jer strani turisti, planinari, kojih je sve više, i ljubitelji prirode, žele mir, netaknutu prirodu, domaću hranu, a ne buku, gužve i beton. Planina nudi sve ono što oni traže“, kazao je Radević.

Porast interesovanja za planinski turizam je prošle godine rezultirao sa 12,5 hiljada ostvarenih prijavljenih i registrovanih noćenja, što je u odnosu na 2019. godinu, kada je registrovano 4,5 hiljada hotelskih noćenja, više za dvesta odsto.

Radević ističe da bi ovo mogla biti rekordna godina, što se tiče beranskog turizma, pogotovo ako nastave velike vrućine.

Na Jelovici sada imate dva etno-katuna, dva hotela, podignuto je više stotina vikendica, grade se nove luskuzne. Postoji bojazan da se neplanskom gradnjom ne naruši ljepota Jelovice, kojoj su mještani davno ispjevali stih: „Jelovice, ti jedina, najljepša si od planina“.

Cijena ara skočila je sa trista eura, koliko se plaćao prije nekoliko godina, na 4,5 hiljade eura. Nekada su na ovu planinu izdizali mještani Buča, Lubnica, Trepče… Malo je stada na Jelovici, a nekada ih je bilo puno. Još uvijek se kose livade, kasni godina, kažu mještani, i plasti se na Jelovici.

Dva etno sela na Jelovici su puna turista, njihovi vlasnici kažu da, iako tunel prema Kolašinu još nije završen, oni imaju najave da će im turisti dolaziti do kraja ljeta. Dobro je popunjen i novi hotel „Pešić“ na Jelovici, uglavnom su gosti iz regiona. Stari hotel „Jelovica“ je još zatvoren, čeka se renoviranje.

„Nakon rekonstrukcije hotela „Berane“, turisti su počeli da otkrivaju ljepote našeg kraja. Pogotovo stranci traže mir u planinama, njima je to izazov, to je ono nešto što nemaju u svojim velikim gradovima i zbog toga moramo da valorizujemo i Jelovicu i ostale planine u okolini grada“, kazao je Radević.

Radević zato apeluje da se što prije završe radovi na tunelu „Klisura“ koji ovu planinu približava Kolašinu na svega deset minuta, što bi ubrzalo valorizaciju Jelovice kao najvećeg resursa u beranskoj opštini.

Jelovica je bogata šumama, livadama i vodom. Prirodni izvori pitke vode praktično su na svakom koraku, pored ceste su postavljene česme, iz kojih izbija mlaz vode. Postoji izvor čija je temperatura svega četiri stepena. Umjesto nekadašnjih stanova, gdje su se izdizali planinke i čobani, sada se nudi smještaj za turiste.

Radević ističe da zbog svega što je nabrojano niču brojna privatna turistička naselja, a broj individualnih domaćinstava koja se registruju kao turistička sve je veći iz godine u godinu. Ukazuju i na potrebu efikasnije inspekcijske kontrole, jer, veliki broj i naselja i domaćinstava nije registrovan, pa se teško može dobiti potpuni broj posjetilaca tokom sezone.

Iz Berana do Jelovice stiže se solidnim magistralnim putem za dvadesetak minuta. Preko Buča, pa naiđete na Lubnice, gdje vas na samom ulasku u selo dočeka kafana „Mala Moskva“, cestom pored planinske rijeke, brzo stignete do planine pune izvora, širokih livada, visokih smrča, i osjetite nalet kiseonika kako vam para nozdrve i koji je gorivo za vaš mozak…

(Sputnjik)

Povezane vijesti