Kako da uskršnja JAJA NE PUCAJU tokom kuvanja? 5 savjeta koje treba imate u vidu prije farbanja

Svake godine morate da odvojite dio jaja za salatu i na kraju imate manje uskršnjih jaja nego što ste planirali zbog pucanja ljuske?

Ukoliko pratite ova uputstva, ove godine vam se to neće dogoditi.

Ne stavljajte hladno jaje u ključalu vodu

Ukoliko jaje direktno iz frižidera ubacite u vrelu i tek proključalu vodu, nema dileme – od tog jajeta možete da se pozdravite!

Zbog toga ih najprije ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi, a pripazite i da voda ne ključa prejako, odnosno ne pojačavajte šporet na najvišu temperaturu.

Kuvajte na srednjoj temperaturi

Umjesto da uključite ringlu na najvišu temperaturu da biste što prije završili, kada koristite srednju temperaturu, jaja će se manje pomjerati prilikom ključanja.

Zahvaljujući tome neće udarati u zidove šerpe i jedna o druga i neće se lomiti.

Ne stavljajte previše jaja u šerpu

Koliko god vode da ima u šerpi, ako stavite previše jaja, ona će se sudarati i doći će do pucanja ljuske.

Stavite krpu na dno šerpe

Prije nego što sipate vodu u šerpu, na njeno dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte jaja, što će ublažiti pokrete jaja u vodi tokom kuvanja.

Dodajte so

Obavezno posolite vodu u kojoj kuvate jaja, a obično se preporučuje da se na dva litra vode stave dvije kašike. Zahvaljujući tome, ako i dođe do pucanja ljuske, bjelance neće da iscuri i uništi vam sve, već će se odmah zgrušati

Povezane vijesti