Kako je Rusija pretekla Njemačku i postala prva ekonomija Evrope

Ruski BDP dostigao je 5,33 biliona dolara, a Rusija se popela na peto mjesto u svijetu u toj kategoriji

Rusija je pretekla Njemačku i postala je peta ekonomija u svijetu i prva u Evropi po bruto društvenom proizvodu mjerenim paritetom kupovne moći, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Rusija je postala prva u Evropi po ekonomskom obimu, uprkos činjenici da je sa svih strana guše i pritiskaju. Prestigli smo Njemačku i zauzeli peto mjesto u svijetu: Kina, SAD, Indija, Japan, Rusija“, kazao je Putin, napomenuvši da je to „nevjerovatan rezultat pod spoljnim pritiskom“.

Rusija je, prema podacima MMF-a, u 2023. godini zabjeležila ekonomski rast od 2,2 odsto, što je stavlja ispred svih zemalja G7, ali i većine država Evropske unije. Ona se, dakle, oporavila od blagog pada od 2,1 odsto koji je, pod inicijalnim pritiskom sankcija i početka Specijalne vojne operacije, zabjeležen 2022. godine.

Prema podacima Svetske banke, BDP Rusije usklađen sa paritetom kupovne moći u 2023. godini iznosio je 5,33 biliona dolara.

Prva na svijetu je Kina sa BDP-om od 30,3 biliona dolara, dok su na drugom mestu SAD, čiji je BDP 25,4 biliona. Slede Indija (11,8), Japan (5,7) i Rusija.

Najveća ekonomija EU Nemačka sa BDP-om od 5,31 bilion dolara pala je na šesto mjesto, a ostatak liste od top 10 popunjavaju: Indonezija, Brazil, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Formula ruskog ekonomskog uspjeha

Iza dobrih ekonomskih rezultata Rusije krije se prije svega ulaganje u kapitalne infrastrukturne projekte, jačanje domaćih brendova koji mijenjaju strane i razvoj vojne industrije, smatra ekonomista Branko Pavlović.

„To je samo djelimično posledica monetarne politike, pošto je kamatna stopa je u određenoj mjeri i dalje previsoka, te postoji prostor da se ona spusti, što bi dovelo do bržeg ekonomskog rasta“, kaže on za RT Balkan.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović slaže se sa tim ocjenama i dodaje da je Rusija nakon uvođenja zapadnih sankcija uspjela da sprovede jednu od najuspešnijih ekonomskih transformacija u izuzetno kratkom roku.

Kao i u životu, kada se zatvore jedna, otvaraju se druga vrata. Rusija je podigla svoje proizvodne kapacitete i razvila ‘autohtonu’ industriju, dok se izvoz okrenuo ka jugu i istoku“, naglašava on za RT Balkan.

Aćimović dodaje da se Rusija okrenula ka fleksibilnijim i perspektivnijim tržištima, prije svega u Aziji, koja imaju veći ekonomski rast od zemalja Zapadne Evrope, što je takođe pozitivna promjena.

Branko Pavlović se slaže da je okretanje ka istoku dobro za rusku privredu i dodaje da su tu posebno značajni novi infrastrukturni projekti.

„Razvijaju se ti veliki infrastrukturni projekti ka Istoku, ali i ka Jugu, ka Iranu – riječ je o strateški važnom zaobilaženju morskih puteva. To je jedno novo razvijanje ekonomske infrastrukture koje se u potpunosti poklapa sa kineskom projektom ‘Pojas i put'“, smatra on.

Kada je riječ o poređenju ekonomija Rusije i Njemačke, Pavlović navodi i da je možda i najilustrativniji podatak da će Rusija ove godine zabjeležiti ekonomski rast od 3,5 do četiri odsto, dok će Njemačka najverovatnije biti u blagoj recesiji.

Toliko o njihovoj ‘pametnoj politici’ i sankcijama„, zaključuje on

Povezane vijesti

Preminula porodilja u Nišu

Tridesetogodišnja porodilja L.S. preminula je u Klinici za ginekologiju u Nišu, nakon što joj je prethodno urađen carski rez u leskovačkoj bolnici. Kako prenosi RTS,