Kako rastegnuti odjeću koja se skupila prilikom pranja?

Postoji spas za odjeću koja se u pranju stisnula, rukavi su se skratili i slično. Odjeća bi na kraju trebala izgledati kao što je bila prije pranja i stiskanja uz ova dva odlična trika.

Stručnjaci za pranje veša iz Better Homes & Gardens kažu da regenerator pomaže spasiti stvar kad se odjeća skupi u pranju. Naime, regenerator ima učinak opuštanja i otpuštanja skupljene tkanine pa se komad koji želite spasiti nakon tretmana vraća u prvobitnu veličinu.

Ovaj trik je najdjelotvorniji na pamuku, vuni i pletenim tkaninama koje su lako rastezljive. Ali, treba biti oprezan sa sintetičkim tekstilom poput poliestera, jer se može pretjerano rastegnuti ako pretjerate s razvlačenjem tkanine. Takođe, oprezan valja biti i s osjetljivim tkaninama poput svile.

Evo što trebate napraviti:

U toplu vodu stavite kašiku regeneratora pa komad odjeće koji se stisnuo ostavite neka se u tome namače pola sata. Isperite i lagano rastegnite u svim smjerovima dok se tkanina ne vrati na prijašnju veličinu, piše The Sun.

Tu je još jedan trik:

Stručnjaci za pranje rublja u The Spruceu otkrili su još jedan način kako spasiti stvar. Ova metoda najbolje djeluje na osjetljivije materijale kao što su vuna, kašmir ili moher. Za najbolje rezultate napravite to odmah nakon pranja, čim shvatite da se odjeća stisnula.

Evo što trebate napraviti:

Napunite lavor hladnom vodom i dodajte 2 kašike dječjeg šampona, omekšivača ili regeneratora za kosu. Dobro promiješajte pa u to uronite, recimo, džemper. Pazite da je potpuno natopljen. Ostavite neka tako stoji 30 minuta do dva sata.

Potom ga izvadite iz kupke i nemojte ispirati. Lagano ga iscijedite, položite na veliki debeli pamučni peškir i zarolajte kako bi višak vlage prešao iz džempera u peškir.

Potom ga raširite na plutenu (ili sličnu) ploču, nježno rastegnite na prvobitnu veličinu i pričvrstite pribadačama tako da čvrsto stoji. Nakon toga ga ostavite na nekom toplom mjestu da se osuši, ali ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Tu i tamo provjerite je li sve kako treba i eventualno rastegnite još malo gdje treba. Spašavanje stisnutog komada odjeće na ovaj način može potrajati i dva dana, zavisno od debljine tkanine, prenosi 24sata

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –