Katnić: Hvala Demokratama što su spriječili izbor političkog Tužilačkog savjeta

Abazović: „Slušajući specijalnog tužioca ne znam što smo se okupili, jer ovdje ne da ima pravde, ali sve je stvar percepcije. Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala mislim da se u poslednjoj godini uradilo više nego u proteklih deset godina“

Glavni specijalni tužilac (GST Milivoje Katnić rekao je da je moto njegove prezentacije „I u gori istinu zbori“, što je rekao Veljko Vlahović, ali i citat Sule Radovog „Ne može čovjek griješiti ako istinu reče“.

On je na drugom dijelu konferencije „Nacionalni dijalog o otpornosti na organizovani kriminal u Crnoj Gori“ koju su organizovali GI TOC i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore predstavio rezultate rada Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) od formiranja do danas.

„Za period od 3. jula 2015. godine do 10. novembra tekuće godine, SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 1.291 osobe i 308 pravnih lica. Za krivična djela organizovanog kriminala podignute su 73 optužnice protiv 532 osobe i 31 pravnog lica“, istakao je Katnić.

On je rekao da je za krivična djela visoke korupcije podignuto 56 optužnica, od čega je jedan optužni predlog, protiv 206 fizičkih i 25 pravnih lica.

„Kao i stotinu puta do sada želim raspršiti ta uvjerenja ili negativne percepcije, koje se po nekakvom čudnom principu ponavljaju – da država ima skrivenu vezu sa kriminalnim strukturama, a posebno se pominje ovaj kavački klan“, rekao je on i naveo koliko je optužnica podignuto protiv tog klana i članova te kriminalne grupe.

Kazao je da su za „krivična djela visoke korupcije procesuirana izabrana i imenovana lica, kojima smo svi vjerovali u određenom trenutku – njih 206 i da se ne može govoriti o selektivnosti“.

„S obzirom da je moj dragi kolega Radulović (Veselin, advokat) iznosio da mi oduzimamo neke koka-kole, iznijeću šta i koliko imovine smo oduzeli ili blokirali“, rekao je Katnić iznoseći koliko je imovine oduzeto.

„Trajno je oduzeto više od 41 milion eura i vraćeno državi“, kazao je Katnić.

Zahvalio je Demokrataskoj Crnoj Gori što su spriječili izbor „političkog Tužilačkog savjeta“.

„To bi ustvari bio advokatski savjet, a ne tužilački“, rekao je Katnić.

Katnić je kazao da bi Abazović njega makao sa pozicije da bi doveo nekoga ko će uraditi neki veliki slučaj, a da ne vidi velike slučajeve koje su oni radili, nabrajajući slučajeve Svetozara Marovića, Dragana Kovačevića, Miomira V. Mugoše, Duška Kneževića…

Učesnicima konferencije pokazao je fotografije prostorija u kojima rade specijalni tužioci, koji nemaju prostora ni da arhiviraju dokumentaciju.

„Na današnji dan pred Višim sudom u Podgorici se vode postupci po optužnicima SDT-a u 95 predmeta“, kazao je on.

Abazović: Slušajući specijalnog tužioca ne znam što smo se okupili

„Slušajući specijalnog tužioca ne znam što smo se okupili, jer ovdje ne da ima pravde, ali sve je stvar percepcije. Kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala mislim da se u poslednjoj godini uradilo više nego u proteklih deset godina“, rekao je Abazović.

Kazao je da je desetkovan kavački klan, a potom, pohvaljući tužilaštvo, podsjetio na odluke sudija za istragu da ne pošalje u pritvor pripadnike tog klana ili Krstoviće, uhapšene zbog šverca 1,4 tone kokaina.

„I protiv škaljaraskog klana su podignute krivične prijave“, rekao je on nabrajajući i ostale aktivnosti koje su sprovedene u posljednjih godinu.

Najavio je akciju usmjerenu na nelegalne koncesionare šuma.

„Više nema onog javašluka, i nijedan kriminalac ne može da se osjeća sigurno“, rekao je on.

Kazao je da je statistika koju je Katnić sproveo tačna, ali da je percepcija javnosti drugačija.

„Zato što je Milvioje Katnić, kad je stupio na dužnost, i nakon slučaja Marović dobio naklonost cijele Crne Gore, a poslije državnog udara sve je stalo“, rekao je Abazović.

Kazao je da Duško Knežević nije mogao sam da uzima Meljine i sve ostalo, ali i da se prisluškivanje novinara svelo na bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

„Pa nije valjda Peruničić to sam radio iz neke svoje voajerske sklonosti“, kazao je Abazović.

Zaključio je da u ranijem periodu nije postojala volja za obračun sa organizovanim kriminalom, a da i sada djelimično ne postoji.

„Prostorije u kojima rade tužioci su katastrofalne, radni ambijent je težak, država nije obraćala pažnju na njih, nije im sve isplaćivano. Mislim da bi naredne godine, država koja iskreno želi da se bori protiv kriminala, morala da ih podrži“, rekao je on.

Abazović je rekao da je mnogo korektno što je Katnić potvrdio činjenicu da zbog Demokratske Crne Gore „nemamo Tužilački savjet“.

„Hvala Demokratskoj Crnoj Gori, tako treba, sve treba držati nefunkcionalno i u VD stanju, tako se stvara propast“, kazao je Abazović.

Dodao je da misli da SDT treba da se promjeni, ali da je protiv ukidanja tog tužilaštva.

„Ne možemo da imamo Tužilaćki savjet u kom će svaki tužilac da ima ocjenu 5… Treba da imamo TS koji će stvarno da ih ocjenjuje, nekome da ‘žuti karton’… Dok god je gospodin Katnić na mjestu na kojem jeste, a ako se budu pitali njegovi prijatelji iz Demokrata on će tu ostati dugo, imaće punu podršku za stvari koje bude radio na neadekvatan način i kritiku u suprotnom“, rekao je Abazović.

Poručio je da svi moraju biti spremni da prihvate i kritiku i pohvalu.

„Ako rezultata bude, a nije da ih nije bilo u ovoj godini imačete punu podršku. Ako i dalje budete htjeli da neke situacije elegantno izbjegnete, uzmete neki slučaj da ga stavite u fioku da se ne bi ništa radilo, morate biti spremni na kritiku. Ovo je naša država, svih nas zajedno, i ne može nijedan tužilac, nijedan sudija, političar, predsjednik države, Vlade, potrpedsjednik da je drži u kavezu… Svi smo podložni kontroli“, kazao je on.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti