KCCG dobio vrijednu medicinsku i IT opremu

KCCG je u okviru projekta dobio četiri elektromehanička i 41 motorni električki bolnički krevet, dva prenosiva kardiološka EKG aparata, četiri EKG kardofaksa

Klinički centar Crne Gore (KCCG), u okviru projekta PHASE – Promovisanje e-zdravlja u prekograničnoj oblasti putem stimulisanja lokalnih ekonomija, dobio je medicinsku i IT opremu ukupne vrijednosti 128 hiljada eura.

Foto: KCCG

Iz KCCG su saopštili da je danas nastavljen PHASE projekat, čiji je cilj poboljšanje opšteg zdravlja i kvaliteta života građana, korišćenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT).

KCCG je, kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, u okviru projekta dobio četiri elektromehanička i 41 motorni električki bolnički krevet, dva prenosiva kardiološka EKG aparata, četiri EKG kardofaksa.

“Kao i dva pulsna oksimetra, jedan digitalni spirometar, dva analogna aparata za mjerenje krvnog pritiska i jedna skala za mjerenje visine”, rekli su iz KCCG, navodeći da je vrijednosti medicinske opreme blizu 92 hiljade eura.

Foto: KCCG

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da će oprema dodatno unaprijediti rad ljekara i medicinskih tehničara, a sve na zadovoljstvo i što bolji tretman pacijenata.

KCCG je, kako su rekli, pored medicinske, dobio i IT opremu vrijednu 36 hiljada eura, tako da ukupna vrijednost dobijene opreme iznosi oko 128 hiljada eura.

Oni su podsjetili da u projektu, pored KCCG, iz Crne Gore učestvuju i Ministarstvo zdralja i Privredna komora, a dio tima su i partneri iz Italije i Albanije.

Iz KCCG su kazali da je projektom predviđeno razvijanje tri pilot aktivnosti, koje će biti usklađene sa potrebama građana.

Foto: KCCG

Iz te zdravstvene ustanove naveli su da je održan radni sastanak predstavnika Poliklinike Bari, predstavnika Albanije, sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i KCCG, na kojem su se razmatrale dalje aktivnosti u okviru PHASE projekta.

Administrativni direktor Poliklinike u Bariju, Gianluca Capochiani, rekao je da su u Crnoj Gori povodom predstavljanja njihovog sistema telekardiologije.

On je kazao da je taj sistem, takođe, bio veoma koristan i tokom pandemije COVID-19 u Italiji, jer je u njihovoj bolnici bilo moguće obaviti te preglede na različitim odjeljenjima bez premještanja pacijenata i ljekara.

“PHASE projekat je važan za nas i veoma smo ponosni što vodimo projekat, jer nam daje mogućnost da i u Crnoj Gori i Albaniji sprovedemo taj sistem tretmana koji smo razvili u Italiji, a koji je veoma koristan i moćan”, naveo je Capochiani.

Direktorica KCCG Ljljana Radulović rekla je da je zadovoljna današnjom prezentacijom projekta i zbog nastavka saradnje sa eminentnim ljekarima, kao i vrijednom medicinskom opremom koju je KCCG dobio.

“Čast mi je i zadovoljstvo da smo danas još jednom u KCCG ugostili eminetne ljekare i stručnjake iz Italije, kao i kolege iz Albanije”, navela je Radulović.

Ona je kazala da je ponosna na dosadašnji ostvareni rezultat projekta.

Tome, kako je dodala, svjedoči i vrijedna medicinska oprema koju je KCCG dobio u okviru projekta.

“Raduje nas upravo što je KCCG dio projekta koji će doprinijeti što boljem tretmanu i liječenju pacijenata, a ljekarima unaprijediti znanje i rad na njihovom klinikama”, istakla je Radulović.

Ona je dodala da su se putem prezentacije upoznali sa sistemom telekardiologije u Italiji koji će sprovesti u KCCG.

Projekat se finansira u okviru programa prekogranjične saradnje Interreg IPA Italija – Albanija – Crna Gora

Povezane vijesti