Kim se sastao sa Putinom, rekao da Rusija vodi „sveti rat“ sa Zapadom

„Uvijek ćemo podržavati odluke predsjednika Putina i ruskog rukovodstva… i bićemo zajedno u borbi protiv imperijalizma“, kazao je lider Sjeverne Koreje

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un stigao je jutros vozom na željezničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gdje ga je dočekao ruski predsjednik Vladimir Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Putin je izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, prenosi Rojters.

Foto: Reuters

Upitan da li će on i Kim razgovarati o snabdijevanju oružjem, naveo je da će razgovarati o svim temama, prenijele su ruske državne agencije.

Kim je rekao Putinu da Rusija vodi „sveti rat“ sa Zapadom i da će se dvije zemlje zajedno boriti protiv „imperijalizma“, prenosi Rojters.

„Rusija se podigla na svetu borbu da zaštiti svoj suverenitet i bezbjednost… od hegemonističkih sila“, rekao je Kim Putinu preko prevodioca. „Uvijek ćemo podržavati odluke predsjednika Putina i ruskog rukovodstva… i bićemo zajedno u borbi protiv imperijalizma“, dodao je.

Putin je rekao da se sastanak dvojice lidera dešava u „veoma posebnom trenutku“.

Podsjetio je da je Moskva prva priznala nezavisnost Sjeverne Koreje prije 75 godina. Rekao je da dvije zemlje treba da razgovaraju o ekonomskoj saradnji i pitanjima humanitarne prirode.

Kim je rekao da je bivši Sovjetski Savez odigrao veoma veliku ulogu u „oslobađanju naše zemlje“.

„Naše prijateljstvo ima duboke korijene i sada su odnosi sa Ruskom Federacijom na prvom mjestu za našu zemlju. Siguran sam da će naš sastanak biti sljedeći korak za podizanje odnosa na viši nivo“, naveo je on

Povezane vijesti