Knežević: Spremni smo da nastavimo razgovore, Spajić nema podršku četiri poslanika PES-a

Ukoliko to ne bude uradio može se ugasiti kao zvijezda padalica – naglasio je on

Jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević poručio je, gostujući na Televiziji Vijesti, da su spremni da sjutra nastave razgovore sa mandatarom za sastav 44. Vlade Milojkom Spajićem. On je naveo da nikad od Spajića nisu napismeno dobili ponudu o Vladi, te da im je on nudio Ministarstvo evropskih poslova i resor prosvjete.

Knežević tvrdi da Spajić nema podršku četiri poslanika sa svoje liste, jednog poslanika Ujedinjene Crne Gore, a da SNP (Socijalistička narodna partija) još nije odlučio da li će biti dio priče, te da funkcioner PES Andrej Milović kaže da su spremni da pregovaraju sa Socijaldemokratama (SD).

Knežević je dodao da je Spajić neiskusan u politici i da je na talasu euforije koji je nastao nakon pobjede Jakova Milatovića na predsjedničkim izborima, vjerovatno mislio da će i pregovarački proces nakon parlamentarnih izbora, na kojima je očekivao mnogo bolji rezultat za Pokret Evropa sad (PES) ići u pravcu biznis ili berzanskog aranžmana.

– Ipak je ovo politika i mandatar je pokazao jedno neiskustvo i što se tiče koalicije ZBCG, mi nismo stavili tačku, ni tri tačke i pozivamo ga da nastavimo tamo gdje smo stali, jer je zapao u ćorsokak i ide u pravcu iznevjeravanja izborne volje od 11. juna i 30. avgusta, polako uzimajući poslanika sa liste Demokratske partije socijalista s kojom se obavezao da neće praviti nikakve koalicije. Mi smo spremni sjutra da nastavimo razgovore sa mandatarom Spajićem i mislim da je to za njegovo dobro. pred njim je politička budućnost ukoliko bude pokazao jedno iskustvo, trpeljivost i mudrost, ukoliko ne bude slušao sa strane, ni unutaršnje ni spoljne „prijatelje“ da ih tako nazovem i ako bude slušao volju građana. Ukoliko to ne bude uradio može se ugasiti kao zvijezda padalica – naglasio je on.

Knežević je istakao da oni smatraju da Bošnjaci i Albanci treba da budu u Vladi, ali da neki ne žele ZBCG u njoj. On je rekao da su od početka fingirani pregovori o vladi sa koalicijom ZBCG.

– Neko drugi ima problem da Srbi budu u Vladi, to je rekao gospodin Ibrahimović. Ne žele nas u vladi jer imamo jasne stavove oko Kosova, jer smo se sve vrijeme borili za odbranu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori. Istinski predstavnici Srba nisu oni koji misle da su oni najgori na Balkanu. Imam pravo da kažem da sam ja autentični predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori – dodao je on.

Kako je dodao, nijedan Srbin nije glasao Evropu sad da bi Spajić kazao da neće sa ZBCG. Evropa sad je, kako je dodao, nakon uspjeha doživjela pad.

– Sad imamo dva PES-a, Spajićev i Milatovićev – dodao je Knežević.

On je naveo i da se sa Spajićem sastao šest dana nakon izbora.

– Tad mi je rekao da su manjinske partije protiv naše koalicije, a i kazao je da određene strane ambasade odobravaju moj ulazak u Vladu i da bi moja partija mogla da uđe zbog komunističke prošlosti moje porodice.  Ipak, ja nisam izdajnik i ne bih izdao svog kolegu Andriju Mandića – rekao je Knežević.

On je naveo da su imali telefonski razgovor tokom kojeg je Spajić nudio ministarstvo evropskih poslova i prosvjetu. Knežević je naglasio i da nisu napismeno dobili ponudu.

Knežević je naveo da je Spajić ponudio i njima i lideru SNP-a Vladimiru Jokoviću ponudio resor sporta, te dodao da su tada shvatili da on vodi paralelne pregovore.

– Na svakog razgovoru smo Spajića pitali ko će činiti buduću vladu, on je govorio da ne zna. Prosvjetu je nudio Bošnjačkoj stranci, sport i omladinu SNP-u.. Spajić je u jednom trenu od nas tražio da ga manjinski podržimo. Mi ne odbijamo ponudu, ali smo tražili predsjednika parlamenta, saobraćaj i energetiku – objasnio je on.

Knežević je naveo da su 19. jula dobili principe koje su prihvatili.

– Nama Spajić zakazuje sastanak 20. jula.  U 11 i po uveče mene zove prijatelj  kaže da Andrej Milović i još jedan visoki funkcioner PES-a žele da se vide sa mnom. Sastajemo se u 12 i po uveče, Milović nam je kazao da postoji otpor da budemo dio vlade, kao i da je Krvavac protiv toga. Kazali su da dolaze da nam ponude ono što su ponudili Bošnjačkoj stranci. To nismo prihvatili, jer smo se šest sati nakon toga sastali sa Spajićem – rekao je on.

On je istakao da više veza sa Beogradom imaju funkcioneri Pokreta Evropa sad, nego oni.

– Ja se ne krijem, Milović je tražio da bude ministar prave i predlaže meni da Bošnjake eliminišu iz Vlade- dodao je Knežević.

Knežević je rekao da su se neki ljudi iz Pokreta Evropa sad (PES) više puta sastajali sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim najbližim saradnicima nego on, te da im je to rekao i predsjednik Crne Gore i zamjenik predsjednika PES Jakov Milatović.

Naveo je i da prihvataju tri resora, iako im po broju glasova pripada sedam.

On je naveo da je proces rascjepa u PES-u neminovan i dodao da Spajić treba da nastavi razgovore sa njima.

– Nama je Spajić rekao da ima pritiske od njemačkog ambasadora – dodao je on.

Knežević tvrdi da ga ni jedan predsjednik države ne drži u šaci, te da sve može da pogleda u oči.

– Nemam dugova ni prema kome, na mene niko ne smije da podigne ton, ni Vučić, ni Putin. Ne podnosim račune nikakvim ambasadama – istakao je on

Povezane vijesti