Koje su najzdravije žitarice za doručak?

Žitarice su omiljena hrana za doručak. One su ukusne i praktične za sve. Međutim, nijesu uvijek tako hranljive kao što mislite.

Doktorka Debora Li otkrila je za Express koje su žitarice najzdravije, a koje najnezdravije.

„Ovsena kaša je najbolja opcija. To je žitarica od celog zrna, što znači da je žitarica nerafinisana. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće“, objasnila je ona.

Ovas je bogata proteinima i vlaknima, može da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi i može nam pomoći da se duže osjećamo sito, što pomaže u gubitku težine.

„Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlijekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina“, istakao je dr Li.

Ovsenim pahuljicama možete dodati i svježe voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbjeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana, prenosi Index.hr.

Kada su u pitanju najgore žitarice za jelo, dr Li upozorava na granolu prelivenu čokoladom.

„Najzdravije opcije su pune šećera i masti i bogate kalorijama. Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Dodajte 125 mililitara punomasnog mlijeka i to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. – 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti“, primijetila je ona.

Prema dr Liju, i djeca i odrasli treba da biraju žitarice bez šećera, bogate vlaknima koje sadrže zdrave nezasićene masti

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –