Kolašinski listani sir još čeka da postane nacionalni brend

Pored prelijepe prirode i ski rizorta – Kolašin je nadaleko poznat i po lisnatom siru. Proizvod koji tokom pripreme traži puno pažnje i ljubavi, još nije postao nacionalni brend, iako se o tome godinama pričalo. Naša ekipa je posjetila Milijanku Puletić iz Lipova, koja kaže da potražnja za specifičnim sirom raste iz dana u dan.

Više od pet decenija Milijanka Pulatić proizvodi kolašinski lisnati sir, proizvod bez kojeg se ne može napraviti dobar kačamak, cicvara i popara. Po mnogo čemu je, kaže, poseban.

Jeste poseban i posveti mu se dosta pažnje i ljubavi. Zato što on ide na listiće. On se listi, od njega može da se pravi i rolovan sir i razna druga jela, što ne može od drugih sireva. Ima prednost, može da se zamrzava, može da stoji u zamrzivaču dugo. Dosta traži vremena. Svaki dan se siri. Po cijeli dan si vezan za njega. Radimo i druge poslove, ali uvijek na njega misliš. Jer on se usiri brzo, ali posle mu treba vremena da bi on dobio na tim listićima, a to iziskuje dosta previjanja i dosta truda da mu bude toplo, da se ugodi mlijeko. Eto ide dosta rutinski, ali desi se nekada da ne bude pravi, kao u svakom poslu“, priča Milijanka.

A ko jednom proba lisnati sir uvijek se rado vraća u Kolašin da uživa u njegovom specifičnom ukusu. Zato i ne čudi što potražnja raste iz dana u dan.

„Traže ga ne samo turisti, nego ga traže naši iz okruženja. Prvo da kažem iz Srbije, nije samo Beograd, nego i ljudi koji dolaze na more, pa se vraćaju, nađu na internetu ili čuju od kolege ili nekog. Ne kupuju samo kod mene, nego i kod komšija i drugih žena koje u Kolašinu to proizvode i bude ga malo, koliko se traži. Ja prva da imam krava, koliko sam ih imala u svojoj mladosti, ne bih mogla da nadoknadim koliko se traži. E sad, za cijenu, znate kako. Dođu vam na kućnom pragu i mora čovjek biti korektan. Ta cijena je osam eura već dvije godine“, kaže Milijanka.

Iako kupaca ima, a kvalitet je neosporan, taj proizvod još nije brendiran. Godinama se priča o tome da li sir iz Kolašina treba da postane crnogorski brend, no sa svim aktivnostima se stalo.

„Stalo se, kao da se nije ni počinjalo. Meni se čini da se sve manje i pominje. Nema problema što se ne pominje, nego je problem u tome što je taj proizvod trebalo zaštititi i dati mu značaja da se što više i više proizvodi. Ja vam konkretno ne mogu reći koliko je zainteresovano, a mislim da jeste zbog svog interesa, zbog svog prihoda, zainteresovano je dosta žena. Danas ga prodam jednom mušteriji, sutra drugom i to tako ide. A značilo bi nam i za tržište, značilo bi za zvanje crnogorskog proizvoda. Značilo bi za sve, a i za cjelokupno društvo, cjelokupnu proizvodnju koju proizvodimo na selu. Mislim da bi to trebalo da bude prva namirnica“, kaže ova vrijedna domaćica.

I dok se čeka brendiranje nadaleko čuveni lisnati sir i dalje će se prodavati na kućnim pragovima domaćica koje ga proizvode

Povezane vijesti

Vlada u petak o Brđaninu

Komisija proslijedila izvršnoj vlasti Šaranovićev predlog za razrješenje direktora Uprave policije Vlada Crne Gore odlučivaće na sjednici u petak o razrješenju šefa policije Zorana Brđanina,