Koliko kafe je zdravo piti u toku dana

Iako pijenje previše kafe može da ima neke neprijatne nuspojave, prava količina može da učini čuda za vaše zdravlje

Dok neki ljudi ne konzumiraju pića s kofeinom jer poslije njih počnu da se osjećaju nervozno, mnogi ne mogu da zamisle dan bez svoje omiljene šoljice kafe. Ali kako ona utiče na zdravlje?

Iako pijenje previše kafe može da ima neke neprijatne nuspojave, prava količina može da učini čuda za vaše zdravlje.

Medicinski stručnjaci vjeruju da je dvije do tri šoljice dnevno savršena mjera koja će vam omogućiti da iskoristite najviše zdravstvenih koristi.

Evo kako kafa utiče na zdravlje:

1. Dobro je za bubrege

Osim što će vas ujutru razbuditi, kafa može da vam pomogne da spriječite razna oboljenja povezana sa bubrezima. Istraživanja su pokazala da ispijanje dvije do tri šoljice kafe dnevno može da pomogne u smanjenju rizika od akutne bolesti bubrega, kada ovi organi iznenada izgube cijelu ili dio svoje funkcije.

Istraživači vjeruju da određena bioaktivna jedinjenja u kafi poboljšavaju iskorišt́avanje kiseonika u bubrezima, pomažući im da rade efikasnije.

2. Moglo bi da koristi vašem srcu

Iako kafa može da ubrza otkucaje vašeg srca, ako je pijete umjereno ona je u stanju da smanji rizik od razvoja moždanog udara. Uživanje u jednoj do dvije šoljice crne kafe svakog dana je korisno za vaše kardiovaskularno zdravlje i smanjuje rizik od srčane insuficijencije.

Međutim, budite sigurni da vaša šolja kafe sadrži kofein – ustanovljeno je da kafa bez kofeina može da dovede do nekih neprijatnih zdravstvenih posledica.

3. Moglo bi da vam produži život

Iako pijenje previše kafe može da izazove prilično opasne nuspojave, prava količina bi mogla da djeluje obrnuto. To je zato što dvije do tri šoljice kafe dnevno održavaju vaše srce zdravim, tako da vam može pomoći da živite duže.

4. Može da utiče da vaša koža zablista

Praćenje rutine njege kože i korišćenje adekvatnih proizvoda mogu da vam pomognu da postignete besprijekoran ten, ali i ispijanje kafe je navika na kojoj će vaša koža da vam bude zahvalna.

To je zbog toga što je kafa bogata antioksidansima i drugim antiinflamatornim jedinjenjima.

Ova važna jedinjenja mogu vašu kožu da zaštite od uticaja štetnih slobodnih radikala i pomognu da duže održite mladalačku, blistavu kožu

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj