Komitet SE: Pohvale zbog borbe protiv korupcije

Komitet za praćenje poštovanja obaveza nastalih po osnovu članstva u Savjetu Evrope ukazao je u godišnjem izvještaju za 2022. godinu da žali što u Crnoj Gori nijesu izabrane sudije Ustavnog suda, ali pohvaljuju napredak ostvaren u borbi protiv korupcije

Komitet, stalno tijelo Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, pozvalo je sve političke subjekte da bez odlaganja izaberu ustavne sudije.

Kako se navodi u izvještaju komiteta, Crna Gora se poziva da implementira preporuke OEBS-ove Kancelarije za ljudska prava i demokratske institucije u vezi sa izbornim procesom, prije idućih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

U izvještaju se dalje ističe da razvoj događaja u borbi protiv korupcije djeluje obećavajuće, te da se očekivalo da će serija visoko profilnih slučajeva biti indikator stvarne posvećenosti borbe protiv korupcije.

-U prethodnim procjenama zaključeno je da je zakonski okvir dovoljan, ali da nedostaje politička volja za njegovo sprovođenje. Očekivalo se da će niz slučajeva visokog profila dokazati stvarnu posvećenost borbi protiv korupcije. Tokom posjete (jul prošle godine), koizvjestioci su se susreli sa Glavnim specijalnim državnim tužiocem koji je izjavio da je od Vlade dobio svu potrebnu podršku u kadrovskom i materijalnom smislu. U sedmicama koje su prethodile posjeti, hapšenje bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, kao i bivšeg predsjednika Privrednog suda (Blažo Jovanić), možda ukazuje na stvarnu političku volju za suzbijanje korupcije – stoji u Izvještaju.

Crna Gora je uključena u izvještaj komiteta jer je i dalje pod monitoringom kako ispunjava obaveze u Savjetu Evrope.

Podsjećamo, Crna Gora je članica Savjeta Evrope od maja 2007. godine.

Prema Izvještaju, proteklu godinu u Crnoj Gori obilježila je ozbiljna politička nestabilnost.

Između ostalog, navedeno je da je predsjednik države Milo Đukanović 20. septembra predložio održavanje vanrednih izbora nakon što je odbio da potvrdi Miodraga Lekića, kandidata tri vladajuća politička bloka, za premijera.

-Premijer Dritan Abazović optužio je predsjednika Đukanovića da zloupotrebljava svoja ustavna prava i blokira politički dijalog – piše u izvještaju.

Kako se navodi, ovakvi događaji su ometali sprovođenje izborne reforme i imenovanje sudija Ustavnog suda.

-Ustavni sud sada nije u mogućnosti da pravilno funkcioniše po pitanju izbornih sporova – navodi se u dokumentu.

Povezane vijesti