Kompanija Zara povukla reklamu zbog kritika da nalikuje snimcima iz razrušene Gaze

Nadležni kažu da žale zbog „nesporazuma“ u vezi sa fotografijama, jer su neki kupci u njima vidjeli „nešto daleko od onoga što je zamišljeno kada su napravljene“

Iz kompanije Zara odlučili su da povuku reklame za koje su neki tvrdili da sadrže fotografije koje podsećaju na slike rata Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Nadležni u Zari kažu da žale zbog „nesporazuma“ u vezi sa fotografijama, jer su neki kupci u njima videli „nešto daleko od onoga što je zamišljeno kada su napravljene“.

Na jednoj od fotografija je prikazana manekenka koja drži lutku umotanu u nešto što izgleda kao bela plastika.

Iz Britanske agencije za nadzor reklama kažu da su primili 50 pritužbi na reklamu.

Kolekcija Atelje (Atelier) osmišljena je tokom jula, a modeli su fotografisani u septembru, kažu iz španske modne kompanije.

Hamas je započeo napad na Izrael 7. oktobra ubivši 1.200 ljudi i otevši još 240, prema izraelskim vlastima.

Izraelske snage su uzvratile napad na Gazu, a iz Ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas kažu da je do sada poginulo više od 18.000 ljudi.

Šta se desilo?

U Zarinoj kampanji „Jakna“ je serija fotografija na kojima su modeli prikazani ispred pozadine napuklog kamenja, oštećenih statua i polomljenih gipsanih ploča.

Pojedini su na društvenim mrežama komentarisali da su fotografije slične onima koje stižu iz ratom razorenog Pojasa Gaze.

U komentarima je nekoliko korisnika pozvalo i na bojkot kompanije.

Ali iz Zare kažu da kampanja predstavlja „seriju slika nedovršenih skulptura u ateljeu vajara i da je napravljena da prikaže zanatsku odeću u umetničkom kontekstu“.

„Nažalost, neki kupci su se osetili uvređenim i one su sad uklonjene.

„Zara žali zbog tog nesporazuma i još jednom izražava duboko poštovanje svima“, dodaju iz Zare.

Nedavno se kompanija Marks i Spenser izvinila nakon što je optužena da je na Instagram postavila fotografiju božićnih kapa u bojama palestinske zastave koja gori.

ASA je saopštila da je primila 116 žalbi zbog fotografije.

Rečeno je i da je istragom utvrđeno da Marks i Spenser nije prekršio pravila ASA i „nikakva istraga nije naložena“.

Ipak, Marks i Spenser saopštio je da je „uklonio objavu posle reakcija“ i izvinio se ako je bilo kome naneo bol, što nije bila namera

Povezane vijesti