Konferencija „Žene u politici“ održana je sinoć u Mojkovcu

Na konferenciji su bile zastupljene brojne teme kao što su političko osvešćivanje žena, mogućnost aktivnog učešća žena u politici, nasilje nad ženama u Crnoj Gori i svijetu, ženski biznis, zakone koje treba usvojiti.

Govorile su poslanice u Skupštini Crne Gore Miroslava Paunović i Jelena Božović, kao i predsjednica Asocijacije žena SNP-a CG Maja Pešić.


Istaknuta je važnost učešća žena u politici i na mjestima odlučivanja.


Istakle su da je neophodno obezbijediti i muškarcima i ženama jednak pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, dostojanstvenom radu, iste zarade za muškarce i žene, kao i veće učešće žena u politici, u ekonomiji kako bi svaki čovjek i društvo u cjelini dobili više. Ukoliko ne budemo iskoristili sve vrijednosti društva i sve ljudske resurse u punom kapacitetu društvo neće moći da napreduje na pravi način.

Žene se uglavnom nalaze na niže plaćenim zanimanjima i pokazuju tendenciju da ne napreduju po hijerarhiji odlučivanja istom brzinom kao muškarci.

Osvrnule su se i na temu nasilja nad ženama i ukazale zabrinutost po tom pitanju. U CG su se u proteklom periodu desila dva brutalna ubistva koja su alarm za sve i potrebno je stvoriti bolji zakonodavni okvir i institucionalne mehanizme da se ženama pruži bolja zaštita.

Dale su podršku koaliciji „Za budućnost Mojkovca“ i istakle da je vrijeme krađe izborne volje građana prošlo i da su sigurne da će proces od 30. avgusta 2020. godine biti nastavljen u Mojkovcu, a i u drugim gradovima Crne Gore.

Piše: Budim info

Povezane vijesti

Uhapšena Direktorica ASK-a Jelena Perović?

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je danas u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO)? Službenici SPO ušli su jutros sa nalogom za