Kovač: Razmatra se uvođenje veting sistema u Crnoj Gori

Veting podrazumijeva procjenu imovine u vlasništvu sudija i tužilaca, članova njihovih porodica, provjeru eventualne povezanosti s kriminalom, procjenu profesionalnih kvalifikacija.

Mnistarstvo pravde je pažljivo sagledavajući višegodišnje stanje u crnogorskom pravosuđu koje je rezultiralo i pokretanjem krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca pravosudnih funkcija, zatim, negativnim izvještajima evropskih partnera i NVO sektora na njihov rad, ali i ogromnim nepovjerenjem građana u pravosudne organe, došlo do zaključka da je potrebno uvesti dodatni modalitet utvrđivanja njihove odgovornosti, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Dodaje se da dosadašnji sistem provjera „očigledno nije ispunio željena očekivanja i pokazao je nesporne limite po ovom pitanju„.

S tim u vezi, ukazala se potreba za razmatranjem mogućnosti uvođenja procesa vetinga, kroz koji bi se utvrdila odgovornost svih onih sudija i državnih tužilaca koji su u prethodnom periodu nestručno i nesavjesno obavljali funkciju“, navodi se u saopštenju ministra pravde Marka Kovača.

Veting podrazumijeva procjenu imovine u vlasništvu sudija i tužilaca, članova njihovih porodica, provjeru eventualne povezanosti s kriminalom, procjenu profesionalnih kvalifikacija…

U saopštenju se navodi da će Kovač započeti proceduru formiranja radnog tima (koji će pored predstavnika Ministarstva pravde činiti i predstavnici sudstva, državnog tužilaštva, civilnog sektora i međunarodni eksperti) sa zadatkom da razmotri mogućnost uvođenja veting sistema u Crnoj Gori, u skladu sa međunarodnim standardima i uz puno poštovanje ustavnih principa nezavisnosti pravosuđa.

Zadatak radnog tima biće da na sistemski i sveobuhvatan način izradi analizu mogućnosti uvođenja procesa vetinga, uz sagledavanje iskustava država u kojima je ovaj proces već primijenjen, te uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori„, navodi se u saopštenju

Povezane vijesti