Kovid potvrde lažirane i u podgoričkom Domu zdravlja

Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a otkriveno je i da je otvoren lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Policija i tužilaštvo istražuju ko je u podgoričkom Domu zdravlja od početka masovne imunizacije protiv koronavirusa falsifikovao kovid potvrde i lažne podatke unosio u zdravstvene kartone pacijenata.

Iz kabineta direktora Doma zdravlja su potvrdili da su slučajevi falsifikovanja zabilježeni i u toj ustanovi, nakon što je osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom pokrenulo izviđaj protiv dva medicinska tehničara u tom gradu, takođe zbog lažnih kovid potvrda, prenose Vijesti.

”Dom zdravlja Glavnog grada je tokom svojih redovnih aktivnosti uočio određeni broj nepravilnosti koje se tiču kovid potvrda. Nakon interne provjere, podnijeta je krivična prijava Centru bezbjednosti Podgorica protiv N.N. lica. S obzirom na to da je istraga u toku, nismo u mogućnosti da dajemo detaljnije informacije. O ovom slučaju od početka je upoznato Ministarstvo zdravlja”, piše u odgovoru iz Doma zdravlja.

Iz Uprave policije kazali su da im je Dom zdravlja Podgorica podnio prijavu protiv nepoznatog lica zbog falsifikovanja kovid potvrda i da su mjere i radnje policije i nadležnog tužioca u odnosu na taj predmet u toku.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Podgorica Duško Milanović kazao je da je o ovom slučaju obaviješten dežurni tužilac, koji je dao obavezujuća uputstva i naloge službenicima Uprave policije, kako bi se provjerili navodi iz krivične prijave…

Da se i u najvećem domu zdravlja u državi falsifikuju kovid potvrde, nadležni su posumnjali tokom prošle godine.

Iz ODT nijesu odgovorili da li je u vezi sa navodima iz krivične prijave saslušana bivša glavna medicinska sestra za imunizaciju Aida Piranić.

Piranić je nedavno dobila otkaz u Domu zdravlja Podgorica, a iz te ustanove kazali su da je razlog otkaza to što je radila kod privatnika dok je bila na bolovanju.

”Koleginici Aidi Piranić je prekinut ugovor o radu na zahtjev poslodavca, zbog teže povrede radne obaveze, odnosno obavljanja dopunskog rada u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, bez saglasnosti direktora, dok je bila privremeno spriječena za rad, odnosno na dužem bolovanju”, odgovorili su iz te ustanove.

Prvi alarm za povišeni oprez, a kasnije i kontrolu dokumentacije i prijave nadležnima, bila je situacija kada je u domu zdravlja otkriveno da u vakcinalnom kartonu jednog građanina piše da je primio vakcinu Astra Zeneka. U tom momentu, ta vakcina nije bila dostupna u Crnoj Gori i nije se još koristila za imunizaciju stanovništva, prenose Vijesti.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

I Ministarstvo zdravlja je u septembru prošle godine prijavilo policiji sumnje o faksifikovanju potvrda o vakcinaciji, a otkriveno je i da je otvoren lažni sajt koji navodno potvrđuje da su dokazi o imunizaciji validni.

Iz tog resora su policiji podnijeli prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju i PCR testovi, nakon što su ih o tome anonimno obavijestili građani

(Vijesti)

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj