Krivokapiću ponovo ukinuta penzija

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) ponovo je poništio rješenja kojima je bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić prošle godine ostvario takozvanu funkcionersku penziju.

Ranko Krivokapić

Fond PIO je konstatovao da je Krivokapić penzionisan povredom propisa – na osnovu člana 108 Zakona o sprečavanju korupcije, koji se nije mogao primjenjivati jer ga je Ustavni sud ukinuo u aprilu 2017. godine.

Službe Fonda pokrenuće postupak kako bi se toj instituciji nadoknadila šteta zbog isplaćivanja nezakonite penzije Krivokapiću.

Bivši šef parlamenta primao je jednu od najvećih penzija u državi.

”Vijesti” saznaju da je Fond odbio kao neosnovan Krivokapićev zahtjev iz 2016. da mu se prizna pravo na starosnu penziju po odredbama člana 108 Zakona o sprečavanju korupcije, te zahtjev za naknadu troškova postupka na ime sastavljanja žalbe.

Krivokapić je penzionisan rješenjima bivšeg menadžmenta Fonda PIO od 4. i 15. decembra prošle godine, na iznos penzije od nešto preko dvije hiljade eura.

U prvom rješenju Krivokapiću je dodijeljena penzija na manji iznos, dok je u drugom iznosila 85 odsto pretpostavljene plate.

U dokumentima koje su “Vijesti” prethodno dobile iz Fonda PIO posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, vidi se da ni u jednom od dva rješenja ne piše koliko godina radnog staža ima Krivokapić, iako je, kako je objašnjeno, taj podatak obavezan.

Novo rukovodstvo Fonda je nakon provjera poništilo ta rješenja 24. avgusta.

Krivokapić se onda žalio Ministarstvu finansija i socijalnog staranja (MFSS), kao drugostepenom organu, koje je zatim poništilo rješenje Fonda i vratilo toj instituciji slučaj na ponovno odlučivanje.

Bivši čelnik Skupštine je 29. novembra 2016. dostavio tadašnjem Ministarstvu rada i socijalnog staranja zahtjev za penzionisanje, koji je – nakon četiri godine “mirovanja” u fiokama tog resora – obrađen tek 4. decembra prošle godine, na dan kad je izabrana nova Vlada Crne Gore.

Krivokapić ima pravo žalbe na novu odluku o ukidanju penzije.

Direktor Fonda Aligrudić saopštio je početkom mjeseca “Vijestima” da je osoba koja je donijela oba sporna rješenja o penzionisanju Krivokapića, naknadno u pisanoj izjavi priznala propust.

On nije naveo ko je donio sporna rješenja, ali prema zakonu direktor Fonda donosi sva prvostepena rješenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Direktorica Fonda u vrijeme odobravanja Krivokapićeve penzije bila je Jadranka Milošević (DPS).

Ona je prvobitno odbila da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama portalu PCNEN dostavi dokumentaciju o ovom slučaju, a nakon što joj je Agencija za slobodan pristup informacijama to naredila, tvrdila je da “imenovani (Krivokapić) nije ostvario penziju kod ovog organa”.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva – kojem su “Vijesti” pisale u julu nakon što im je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva nezvanično rečeno da postoji mogućnost da je u slučaju Krivokapićeve penzije riječ o zloupotrebi službenog položaja od strane javnog funkcionera – nijesu željeli da saopšte da li ispituju slučaj.

Aligrudić je kazao da je tražio od nadležnih institucija da preispitaju da li u postupanjima pojedinih službenika Fonda ima elemenata bića krivičnog djela.

Izvor: portal Vijesti

Povezane vijesti

Hana Ljuca ĐAK generacije Beranske Gimnazije

Čestitke! Odlukom Nastavničkog vijeća JU Gimnazije “Panto Mališić”, za učenicu generacije za školsku 2023/24. godinu izabrana je Hana Ljuca. Ona je učenica IV-2 odjeljenja.