„Kultura u drumskom saobraćaju nije na zadovoljavajućem nivou“

Kultura u našem drumskom saobraćaju nije na zadovoljavajućem nivou. Stručnjaci naglašavaju da treba potencirati kontrolu poštovanja svih pravila u saobraćaju, često i banalne situacije dovedu do ozbiljnih posljedica

Dok se od savjesnih vozača očekuje da poštuju saobraćajne propise, drugi kao da se utrkuju ko će bolje izbjeći ta pravila.

One, nažalost posljedice, kojima smo svi svjedoci, najčešće su produkt velike brzine kretanja, preticanja gdje to nije bilo moguće, nekih situacija koje su očigledne. Međutim, ja bih potencirao poštovanje saobraćaja odnosno kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa od onog najmanjeg – da ga tako nazovem – najmanjeg ili možda najnebitnijeg elementa pa do onog najvećeg„, ističe Sreten Simović, vještak saobraćajno-mašinske struke.

Takve pojave Podgoričanima odavno su poznate, a sve to, rezultat je striktne primjene normi, kaže Simović. Poručuje da je važno da je izvjesno da ćemo zbog prekršaja biti sankcionisani.

Da se natjeramo tom opasnošću, da se ponašamo onako kakao treba. S druge strane, često se desi da čujete komentar da kolege iz saobraćajne policije naplaćuju kazne da bi popunili budžet, šta li već. Vrlo jednostavno, hajde da ih u tome spriječimo. Kako ćemo ih spriječiti, pa da poštujemo saobraćajne propise, pa nam ih neće moći naplatiti„, ističe Simović.

Izgleda, vrlo jednostavno. A dok mnogi ne počnu na taj način da razmišljaju, gosti iz razvijenijih država imaće priliku da se iščuđavaju vožnjama na našim putevima.

Mi u suštini imamo skoro identične norme, što se tiče saobraćaja, da kažem, sa nekim minimalnim razlikama, što znači da ako je kod njih situacija bolja, šta oni onda rade pa je situacija kod njih bolja. Da dođemo u situaciju da pođemo iz Crne Gore negdje u inostranstvo pa da se mi malo čudimo njima zašto ovo dozvoljavate„, zaključuje Simović

Povezane vijesti