Kusturica: Kad vidim slike plivanja za časni krst u Podgorici, znam da nam nema propasti

Kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju: „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija“, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti, kazao je režiser

Proslavljeni režiser Emir Кusturica govorio je za RT Balkan o umjetnost, opstanku srpskog naroda, ali i o izazovima sa kojima se suočava globalna politika.

U intervjuu je pomenuo i Crnu Goru.

Osnovač festivala Kustendorf tvrdi da ako ne trijumfuje umjetnost kao sastavni dio kulture, ništa na planeti neće opstati.

Trijumf umjetnosti znači trijumf slobode, a sloboda je neizostavni dio toga, kako na zapadu kažu majn set srpskog naroda, i ostalih naroda. Ovo je borba za opstanak pravoslavlja, i u toj borbi kultura je presudna. Apsolutno sam uvjeren da će kultura trijumfovati“ kazao je on.

Istakao je da srpski narod, nažalost, sve više pokazuje znake da neće opstati.

Ali, kad vidiš one slike plivanja za časni krst u Podgorici, i kad čuješ, kad vidiš one ljude, kako svi kao jedan skandiraju:`Crna Gora i Srbija, to je jedna familija`, kako ti mladi ljudi, 30-godišnjaci, plivaju za časni krst, onda odjednom uočiš izvorište onoga što upućuje na ideju da nam nema propasti.  A propasti nema kad se izboriš za ono što ti treba“ naveo je on.

Prema njegovim riječima, Srbija je uvijek i uz veće gubitke od bilo koga, od drugih malih naroda, uspijevala da očuva što je njeno.

Mislim da je najvažnije očuvati dostojanstvo, imati ideju šta je dobro, a šta zlo. Mislim da će Srbija uspjeti u tome bez obzira na težinu ovog ponovljenog scenarija iz Drugog svjetskog rata“ zaključio je Кusturica

Povezane vijesti

Nastavljen pad cijena žitarica

Cijena kilograma pšenice pala na 22 centa, na najniži nivo za godinu i po. Značajan pad i cijena vještačkog đubriva Cijena pšenice na regionalnoj Produktnoj