Lalošević: Nikada ne odustati, boriti se za čast svoje porodice, svog grada i Crne Gore

POK: Radović nastavio kontinuitet velikih rezultata na EP

Filip Radović je osvajanjem srebrnog odličja u Šefildu nastavio kontinuitet dobrih rezultata i plasmana na pobjedničko postolje na šampionatima Evrope, saopšteno je iz Paraolimpijskog komiteta.

Radović je u Šefildu osvojio četvrto pojedinačno evropsko odličje.

Foto: Ministarstvo sporta i mladih

Osvajao je, osim posljednja dva srebra u Helsingborgu i Šefildu, bronzane medalje u danskom Vejleu 2015. i Laškom 2017. godine.

Ima i ekipnu bronzu iz Helsingborga, sa Lukom Bakićem i Dejanom Bašanovićem, a nosilac je i do sada jedine paraolimpijske medalje za Crnu Goru, bronzane iz Tokija 2021. godine.

Radović je kazao da je ostvaren još jedan veliki rezultat za crnogorski sport.

Foto: Ministarstvo sporta i mladih

„Zaista mi je drago što sam uspio da osvojim medalju za Crnu Goru i nastavim kontinuitet osvajanja medalja na šampionatima Evrope. Posebno me raduje činjenica što sam uspio da u najtežim momentima ostanem fokusiran i da prikažem svoju najbolju igru“, rekao je Radović na konferenciji za novinare.

Govoreći o šampionatu, on je kazao da je u finalu izgubio od igrača kojeg nikada nije pobijedio.

„Pokazao je još jednom klasu i zasluženo pobijedio. Iskoristio bih priliku da se zahvalim sadašnjem treneru Vladimiru Mariću, kao i prethodnim Čedomiru Damjanoviću i Nikolaeu Lupuleskuu, koji su dali veliki doprinos. Veliko hvala porodici, koja mi je velika podrška i svim ljudima koji su bili dio ovog rezultata“, rekao je Radović.

Foto: Ministarstvo sporta i mladih

On je u grupi bio bolji od Poljaka Pavela Vlodike i Čeha Ivana Karabeca, dok je plasman na pobjedničko postolje obezbijedio četvrtfinalnom pobjedom protiv Poljaka Igora Mištala.

U polufinalu eliminisao je Austrijanca Kristijana Gardoša i revanširao mu se za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Granadi.

U meču za trofej izgubio je od Poljaka Patrika Čojnovskog.

Trener Vladimir Marić kazao je da je medalja kruna zajedničkog napornog rada.

„Prvi dobar, veliki rezultat. Nije bilo lako, ni njima, a ni meni. Bili su pod pritiskom i nervozni i oni, ali i ja, jer sam želio da već na prvom turniru ostvaimo dobar rezultat“, rekao je Marić.

Komentarišući Radovićevu igru u Šefildu, on je istakao da je četvrtfinalu nadigrao nezgodnog rivala, dok je polufinale odigrao maestralno.

„Ostaje žal za finalnim duelom. Poljak je trenutno bolji, ali vjerujem da će u Parizu biti drugačije. Žalim i zbog poraza Luke Bakića u četvrtfinalu. Nemam zamjerku na njegovo zalaganje, žao mi je što je ostao bez medalje. Trenira dobro, nadam se da će se u Parizu okititi medaljom“, rekao je Marić.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kazao je da je ono što je uradio Filip Radović nastavak sjajnih rezultata, njegovih i ostalih crnogorskih paraolimpijaca.

Foto: Ministarstvo sporta i mladih

„Radoviću ti si zlatan momak, koga je crnogorska sporta porodica prepoznala kao divan primjer sportiste koji se bori, koji nikada ne odustaje i ko je podigao nivo ljestvice svim paraolimpijcima, ali i ostalim sportistima. Nikada ne odustati, boriti se za čast svoje porodice, svog grada i Crne Gore“, rekao je Lalošević.

On je saopštio da je novi Zakon o sportu skoro spreman da uđe u dalju proceduru.

„Ministarstvo će se potruditi da za dobre rezultate, kao što je i prvo mjesto šahiste Predraga Nikača, pokaže dio zahvalnosti i uvrsti ih za adekvatne nagrade u novom Zakonu“, rekao je Lalošević.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić, kazao je da je stonoteniska medalja kruna jedne nevjerovatne stonoteniske sezone.

„Radović je ove godine trijumfovao na turnirima u Linjanu, Podgorici i Laškom, a prvi poraz doživio je u finalu Evropskog prvenstva. Bakić je na EP otišao kao četvrti stonoteniser svijeta u klasi 10. Obojica dobro tabaju stazu ka direktnom plasmanu na POI u Parizu, a mjesto na tom turniru ima samo za 14 najboljih na svijetu“, rekao je Tomić.

On je kazao da je Radović na iskren i čestit način predstavio onu važnu žicu njegovog rezultata.

„Ona kreće iz porodice Radović, njegovog prvog stonoteniskog učitelja Čedomira Damjanovića i istorijske priče koju je gradila porodica Lupulesku, koju je naslijedio Marić“, rekao je Tomić.

Drugi crnogorski predstavnik, Luka Bakić, nastup na šampionatu završio je u četvrtfinalu, porazom od srebrnog sa Igara u Tokiju, Francuza Matea Bohasa 3:2 (11:9, 8:11, 11:6, 11:13 i 11:3).

Bakić je plasman među osam najboljih izborio kao drugoplasirani u četvrtoj grupi, maksimalnim pobjedama protiv Filipa Heina iz Luksemburga i Valentina Marinova iz Bugarske. Upisao je i poraz od Austrijanca Kristijana Gardoša

Povezane vijesti