Legendarni čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik slavio 95. rođendan

Đorđe Mihailović, legendarni čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, juče je napunio 95. godina.

Čuveni deda Đorđe rođen je 1928. godine u Solunu.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Poslije smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Njega je naslijedio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, poslednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Odlikovan je ordenom srpske zastave drugog stepena. Uručeno mu je i priznanje “,Majka Srbija“ u ime države Srbije, priznanje mu je uručio ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Svojevremeno je ispričao da ljudi dolaze i pitaju ga zašto je tako star još uvijek tu i nema naslednika.

– Zato što hoću da ovde bude ovdje neki Mihailović. Prvi put koji pamtim je kada sam išao sa ocem po kocku za groblje. To je moje groblje, ja sam rođen ovdje i tražiću da budem sahranjen ovdje. Cio život sam proveo ovdje – ispričao je Ðorđe.

Kao čuvara na groblju čika Đorđa je u junu prošle godine zamijenio Krstimir Copas

Povezane vijesti

Danas sjednica Vlade

Vlada Crne Gore danas će održati 67. sjednicu po redu. Početak sjednice zakazan je za 11 časova Sjednicu možete pratiti uživo na našem portalu

Lokalna turistička organizacija obilježila Svjetski dan turizma

Direktor lokalne turističke organizacije Ivan Radević je čestitao svim turističkim poslenicima Svjetski dan turizma Turistička organizacija Berane je skromnim gestom- doniranjem majica Službi zaštite i spašavanja, obilježila Svjetski dan