Lekić: Đukanović je zaobišao na vrijeme saopštenu volju većine i manipulisao sa u Ustavu nepostojećim pojmom „potpisa“

On je rekao da osnovna činjenica, na koju posebno ukazuje međunarodnim predstavnicima u Crnoj Gori, prije svega članicama Evropske unije (EU), glasi da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je danas da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i Ustav Crne Gore.

Đukanović je 20. septembra uputio predsjednici Skupštine Danijeli Đurović predlog za skraćenje mandata 27. saziva Skupštine Crne Gore i tada je poručio da nije mogao da prihvati da Lekiću da mandat za sastav nove Vlade.

Milo Đukanović, predsjednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svijetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji„, istakao je Lekić, objavljeno je na Fejsbuk stranici Demosa.

Lekić je dodao da ostaje nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila Politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su otpočeli pregovori za izbor mandatara.

Iako je nakon toga, i sasvim na vrijeme, od strane parlamentarne većine Milo Đukanović bio upoznat sa predlogom imena mandatara, on je u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog i to u više krugova, zloupotrebio državnu funkciju koju obavlja. Naime, u javno neodgovornom obrazloženju, Đukanović je zaobišao na vrijeme saopštenu volju parlamentarne većine i manipulisao sa, u Ustavu nepostojećim pojmom „potpisa“, nastavljujući istom prizemnom konstrukcijom netačne navode o nekom kašnjenju, kao da se radi o upravo zatvorenom šalteru, a ne o jednoj od najodgovornijih državnih institucija i ustavno-političkih radnji koje su od ogromnog značaja za zemlju i njenu stabilnost. Pojava u javnosti odobravanja predsjednikovog „tumačenja“ od strane određenog broja političko-pravnih apologeta, što onih iz kupoprodajnog aranžmana, što moguće i dobrovoljnih, ne mijenja osnovne činjenice„, rekao je Lekić.

Po njegovim riječima osnovna činjenica, na koju posebno ukazuje međunarodnim predstavnicima u Crnoj Gori, prije svega članicama Evropske unije (EU), glasi da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka finalnom i krucijalnom činu – glasanje poslanika o predlogu programa i sastava vlade u crnogorskom parlamentu.

Visoko cijeneći značaj međunarodne saradnje, posebno sa zemljama sa kojima smo u potpisanim dokumentima o integracionim i savezničkim odnosima, zatim i sa drugim zemljama sa kojima smo takođe u prijateljskim odnosima, posebno onim u regionu, kao predloženi mandatar sam spreman na dijalog o nastaloj situaciji i o svim drugim pitanjima. Pritom, držeći do dostojanstva zemlje, lično neću sa svoje strane obilaziti nijednu ambasadu, posebno ne tražiti podršku za lojalnost, koju ovdje, i vrlo degradirajuće za zemlju, traže pojedinci i strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva. Uostalom, svi subjekti involvirani u tokove političkog i javnog života, svi zajedno nosimo odgovornost za cilj izgrađivanja Crne Gore kao evropske, demokratske, pravne, pristojne države pravila koja jednako važe za sve njene građane„, poručio je Lekić.

On je kazao da „povodom nastalog pitanja toka ustavne procedure oko formiranja vlade, poziva predsjednika države da sa poslanicima u Skupštini javno raspravimo nastala pitanja od ogromnog interesa za državu“.

Ili da sa mnom, kao predloženim mandatarom od strane parlamentarne većine, raspravi pitanja regularne demokratske procedure konstituisanja vlade, o ozbiljnim političkim posledicama koje bi mogle slijediti – da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje„, zaključio je Lekić.

(Vijesti)

Povezane vijesti