List ”Crnogorac” 1872. upuđuje Kotorane: Odbacite italijanski, a ljubite svoj mili jezik Srpski

List „Crnogorac“ iz 1872. godine, objavio je tekst u kojem upućuje Kotorane da se ne služe tuđim jezikom već da govore svojim izvornim, maternjim – srpskim jezikom.

U listu “Crnogorac, broj 26, 1. jula 1872. objavljen je tekst u kojem upućuje Kotorane da se ne služe tuđim jezikom već da govore svojim izvornim, maternjim – srpskim jezikom.

„Čitajući prošli broj dičnog „Crnogorca“ nalazimo dopis iz Herceg-Novog u kom među ostalom stoji, da Srbin Kotoranin najradije govori tužim jezikom.

Da ne bi čitajuće Srpstvo držalo da je baš tako, dužni smo objaviti, da to nije istina. Ima pak neka gospoda* i delije što običavaju govoriti talijanski, kojima smo i mi više puta primijetili, ali zato g. dopisnik nema nikakvog prava da sve Kotorane uzima u tom kolu.

Istina je pak da ima i neke gospođe i gospođice koje talijanski govore. Nažalost slušali smo ih i mi u čitaonici i na šetnju po rivi, koje u svojoj glavi drže da će s tim pokati svijetu kao neko više izobraženje i umjetnost. U tome pak dužni smo preporučiti muževima, roditeljima i braći tijeh gospođa i gospođica odvrate i pouče da milim svojim srpskim jezikom govore u kući i van kuće a talijanštinu odbače od sebe.

Opominjemo dakle bratski i milimo onu gospodu koja talijanski među sobom govore da odbače taj tuđi jezik, jer nije dosta da se Srbi zovemo no pokažimo djelom da nam srpska narodnost na srcu leži, jer ime bez djela ne vrijedi ništa…“

Kompletan članak iz 26-og broja lista “Crnogorac” je dat u sledećem isječku:

(In4s)

Povezane vijesti