Litijom i luturgijom obilježena Nedjelja pravoslavlja u Podgorici i Cetinju

Ovim se proslavlja i kraj prve i jedne od najstrožijih sedmica Vaskršnjeg posta kada se istovremeno slavi i uspomena na pobjedu poštovanja ikona i njihov povratak u hramove

Liturgijom i litijom, uz pričešće brojnih vjernika, danas je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici i u Cetinjskom manastiru proslavljena Nedjelja pravoslavlja, kraj prve i jedne od najstrožijih sedmica Vaskršnjeg posta kada se istovremeno slavi i uspomena na pobjedu poštovanja ikona i njihov povratak u hramove.

Foto: Dan

Litiju ispred Cetinjskog manastira predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije koji je i služio liturgiju.

U hramu Hristovog vaskrsenja liturgiju je služilo sveštenstvo, a nakon litije vjernicima se obratio protojerej Predrag Šćepanović.

Ovaj dan pričešća za pravoslavne vjernike koji su postili na vodi poštujući pravila četrdesetodnevnog Velikog ili Časnog posta je istovremeno i molitveno sjećanje na 842. godinu kada je u vrijeme vizantijske carice Teodore i patrijarha Metodija okončana borba sa ikonoborcima i ponovo uspostavljeno poštovanje ikona.

Foto: Dan

Obilježavanje Nedelje pravoslavlja počelo je te godine u Konstantinopolju (Carigradu), a potom se praznovanje proširilo na sav hrišćanski Istok.

Veliki spor i žestoka rasprava oko pitanja da li treba slikati likove Hrista, Bogorodice, svetitelja i anđela nastao je u 8. vijeku u Vizantiji i trajao je do 9. vijeka

Povezane vijesti