LOKALNI IZBORI U MOJKOVCU, PETNJICI I NA CETINJU DO KRAJA GODINE

Lokalni izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju moraju se raspisati do 6. oktobra kada ističe zakonski rok.

Predsjednik države, Milo Đukanović će lokalne izbore u ovim opštinama raspisati do 6. oktobra. A predviđeno je da izbori budu u istom danu u sve tri opštine.

U skupštinskoj proceduri je Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim predsjednik parlamenta i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić predlaže da se mandat lokalnoj vlasti u opštinama Mojkovac, Petnjica, Cetinje, Ulcinj i Berane produži do proljeća, kada bi se održali izbori u 17 opština i eventualno u Tuzima, ako bi tamošnji lokalni parlament sam sebi skratio mandat. Lokalnoj Skupštini u Tuzima mandat ističe 2023.

Bečić je ranije naveo da ”Ako ništa ne promijenimo u našem zakonodavnom okviru, to znači da ćemo do kraja maja ili početka samog juna imati najmanje četiri odvojena izborna procesa na lokalnom nivou.“

Za sada nije poznato u kojoj fazi je Predlog dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi koji je podnio Bečić i da li se, s obzirom na trenutnu krizu vlasti, može očekivati da će biti usvojen.

Naredne godine treba da se održe lokalni izbori u Ulcinju i u Beranama, a na proljeće u još 12 opština, među kojima je i Podgorica. Prethodni lokalni izbori u Ulcinju i Beranama su održani 5. februara 2018.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić naveo je da se prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika izbori za odbornike održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika kojima teče mandat.

”Cijeneći prethodno istaknuto, kao i činjenice da je aktuelni saziv Skupštine opštine Mojkovac konstituisan 20. 12. 2017. godine, Skupštine opštine Petnjica 25. 12. 2017. godine i Skupštine Prijestonice Cetinje 28. 12. 2017. godine, te da im od odnosnih datuma mandat traje četiri godine, predsjednik Crne Gore donijeće, u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim propisima i definisanim rokovima, Odluku o raspisivanju izbora za odbornike navedenih lokalnih predstavničkih tijela.“  rekao je Bastijančić

U vezi sa tim, ovi izbori će, kako je naveo Bastijančić, biti održani istoga dana i to najkasnije do 5. decembra 2021.

”U tom slučaju, a imajući u vidu član 14 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji nalaže da od dana raspisivanja izbora do njihovog održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, već je od 27. avgusta počeo da teče zakonski rok, u kojem bi konačno do 6. oktobra ove godine predsjednik Crne Gore bio dužan da raspiše izbore za nove sazive skupština Mojkovca, Petnjice i Cetinja”, rekao je Bastijančić.

Programska direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Teodora Gilić navodi da je potrebno održati istovremene izbore na svim nivoima.

”Isto znači da je potrebno održati prijevremene parlamentarne i predsjedničke, kao i lokalne izbore u svim crnogorskim opštinama. Ovo treba da bude predmet dogovora, odnosno kompromisa vlasti i opozicije.”

Ona je istakla da smatraju pogrešnim da se selektivno produžavaju, protivustavno, mandati odbornicima u dijelu opština, jer za to ne postoji pravni osnov.

Povezane vijesti