Luka Bar: Zaplijenjene cigarete vrijedne više od 1,6 miliona eura

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata (UAE), a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Službenici Uprave prihoda i carina (UPC) danas su u Slobodnoj zoni Luka Bar zaplijenili 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594.000 paklica. Sve cigarete su bez akciznih markica.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata (UAE), a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procenjuje se na više od 1.600.000 eura.

U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM i Stella Defina i Stella Aqva.

Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka,  predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe.

Kao primalac u teretnici navedena je firma Stefan Rex iz Zagreba, koja je na crnoj listi kod nelegalnog prometa duvana.

S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio  primalac da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obavješten da će se danas pristupiti detaljnom carinskom  pregledu, što je rezultiralo sprečavanjem krijumčarenja.

Uprava prihoda i carina će  svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou, dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i  prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci.

Podsjećamo da je odlukom Vlade Crne Gore zabranjeno skladištenje duvanskih proizvoda na teritoriji Slobodne zone Luka Bar, što se u potpunosti poštuje, a tranzit se kontroliše u skladu sa važećim carinskim propisima

Povezane vijesti