Maslinovo ulje doprinosi zdravlju srca i smanjuje upale

Ulja koja koristimo za pripremu hrane mogu igrati ključnu ulogu u našoj ishrani i utiču, ne samo na ukus naših obroka, već i na naše cjelokupno zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje, a posebno srca, izbor ulja za pripremu hrane postaje posebno presudan.

Neka ulja su bogata nezasićenim mastima koje su zdrave za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje se povezuju sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i upala u tijelu.

Maslinovo ulje je odavno poznato po svom značajnom doprinosu zdravlju srca i smanjenju upale.

Bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje je povezano sa snižavanjem nivoa LDL holesterola („lošeg“ holesterola) dok promoviše povećanje HDL holesterola („dobrog“ holesterola).

Pored toga, protuupalna svojstva maslinovog ulja, posebno njegovih polifenola, mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u tijelu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i ima prednost specifične vrste antioksidansa zvanih polifenoli.

Sadržaj polifenola u maslinovom ulju je u velikoj mjeri odgovoran za mnoge prednosti kao što su smanjenje upale, poboljšanje nivo holesterola, snižavanje krvnog pritiska , pa čak i podržavanje zdravlja imuniteta.

Maslinovo ulje ne može pomoći samo kod zdravlja i upale srca, već je odlično i za one koji su na putu mršavljenja. Sadrži mononezasićene masti koje su zdravije za vaše tijelo od zasićenih masti.

Ove korisne masti mogu pomoći u smanjenju tjelesne masti kada su dio uravnotežene prehrane.

Uključivanje maslinovog ulja u uravnoteženu prehranu smatra se mudrim izborom za one koji imaju za cilj poboljšati zdravlje srca i upravljati upalom, što ga čini osnovnom u mediteranskoj ishrani poznatom po svom pozitivnom uticaju na dobrobit srca i krvnih žila.

Mediteranska dijeta je naširoko promovirana zbog svojih zdravstvenih prednosti, a uključuje i izdašnu upotrebu maslinovog ulja

Povezane vijesti

Italijanke koje se bore protiv mafije

U regiji Pulja grupa žena se suprotstavlja mafijaškim strukturama moći, izlažući se velikim ličnim rizicima To je bio prizor iz filma “Kum”. U noći prvog

Danas je Kurban bajram

Najveći islamski praznik Kurban bajram počinje danas, a slaviće se četiri dana. Praznik se zove Kurban bajram jer se na taj dan prinosi žrtva –