MCP: Osoba koju Milović pominje nikad nije bila sveštenik, tražio je brisanje iz kaznene evidencije, a ne pomilovanje

„Niti je ikad to bila, pa ni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, te je netačna tvrdnja da neko ‘do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću’“, saopštila je Mitropolija.

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je na navode ministra pravde Andreja Milovića, u vezi sa zahtjevom za pomilovanje „sveštenika koji se bavio kriminalnom aktivnošću“, rekavši da da osoba čiji slučaj je ministar pomenuo nije svešenik.

„Niti je ikad to bila, pa ni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, te je netačna tvrdnja da neko ‘do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću’“, saopštila je Mitropolija.

Kazali su da se radi o monahu koji je „u svojoj mladosti učinio neke prestupe“ i za te prestupe odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir.

Ističu da mu poslije primanja monaškog čina nije stavljano na teret nijedno krivično djelo, kao i da je monaštvo „između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka“.

Naglašavaju i da se konkretni zahtjev za koji je ministar dao negativno mišljenje odnosio na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa.

„Monah je podnio svoj zahtjev u skladu sa zakonom, imajući pravo na to, kao i svi drugi građani ove zemlje. Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim prije što je taj monah, prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije“, dodaje se u saopštenju.

Kazali su da je javnosti „poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj“.

„Cijenimo da je primjer ovoga monaha mogao da se navede kao primjer uspješne resocijalizacije i rehabilitacije. Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osjetljivih pitanja“, zaključuje se.

Povezane vijesti

Vlada smijenila Brđanina

Premijer rekao da će zadužiti ministra unutrašnjih poslova da raspiše „javni poziv za v.d. direktora“ policije od 4. do 10. marta!? Vlada je večeras, na