Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se danas

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra širom svijeta. Pod sloganom „Za brži oporavak – Istupi za ljudska prava”  obilježavanje ovog datuma ustanovljeno je 1950. godine na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se skrenula pažnju „naroda svijeta“ na dvije godine ranije potpisnu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, kao prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava. 

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima“ određuje prvi član deklaracije koja nije bila pravno obavezujuća već više dio međunarodnog običajnog prava sve do Međunarodne konferencije UN o ljudskim pravima 1968. godine kada je odlučeno da deklaracija predstavlja obavezu za sve članice međunarodne zajednice.

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko porijeklo, boju kože, vjeru, jezik, ili bilo koji drugi status. U Crnoj Gori ljudska prava zagarantovana su Ustavom. 

Postoji ukupno trideset članova koji okvirno čine sporazum o ljudskim pravima, ali za najznačajnije principe se smatraju sljedeći: 

  • Pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti 
  • Pravo na obrazovanje 
  • Pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost 
  • Pravo na puno učešće u kulturnom životu 
  • Sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne 
  • Sloboda mišljenja, uvjerenja i vjeroispovjesti 
  • Sloboda izražavanja i mišljenja 

Na ovaj dan održavaju se političke konferencije i sastanci na visokom nivou, kao i kulturni događaji na temu ljudskih prava širom svijeta.

Tradicionalno se 10. decembra dodjeljuje nagrada Ujedinjenih nacija u oblasti ljudskih prava, kao i Nobelova nagrada za mir.

Povezane vijesti

Pretežno sunčano, do 28 stepeni

U Crnoj Gori danas će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura vazduha iznosiće 28 stepeni. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, poslijepodne