Medojević: Evropa sad – ljekovi malo sjutra

„Ovom suludom odlukom, motivisanom isključivo dobijanju jeftinih političkih poena i prevari birača, Spajić i družina su bacili bombu u veoma osjetljivi sistem zdravstva koji decenijama kuburi sa strukturnim problemima. Ukidanje doprinosa na zdravstvo nije ukinulo i obaveze Fonda zdravstva prema osiguranicima ni prema dobavljačima roba i usluga u sistemu. Obaveze su ostale, a prihodi su nestali”

Odlukom Spajića i družine ukinut je doprinos na zdravstveno osiguranje i time je Fond zdravstva ostao bez 190 miliona eura izvornih prihoda. Ovom suludom odlukom, motivisanom isključivo dobijanju jeftinih političkih poena i prevari birača, Spajić i družina su bacili bombu u veoma osjetljivi sistem zdravstva koji decenijama kuburi sa strukturnim problemima”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ukidanjem izvornih prihoda Fonda, poremećen je sistem javnih nabavki ljekova i medicinskih sredstava i opreme i ugrožen je rad državne veledrogerije Montefarma.

Skoro da je nemoguće planirati javne nabavke u situaciji kada Fond zdravstva nema svoje redovne prihode, već mora da sredstva za finansiranje brojnih obaveza iz sistema zdravstva sada obezbjeđuje direktno iz budžeta. Program Evropa sad je, praktično, ukinuo sistem zdravstvenog osiguranja i obesmislio postojanje Fonda zdravstva. Ukidanje doprinosa na zdravstvo nije ukinulo i obaveze Fonda zdravstva prema osiguranicima ni prema dobavljačima roba i usluga u sistemu. Obaveze su ostale, a prihodi su nestali”, ističe Medojević.

Ugrožen je, poručuje, javni intres. Dovedeni su u pitanje najosnovniji servisi građana, kao što su dostupnost ljekovima i medincinskoj njezi i zaštiti.

Poremećen je sistem javnih nabavki, dugovi isporučiocima se gomilaju, počinju nestašice u bolnicama.To što jedna (ili par) budala pokvari, stotine pametnih moraju da popravljaju.Što se prije Spajić suoči sa SDT-om i Novovićem i da odgovore na pitanja o njihovom enormnom bogaćenju u toku vršenja vlasti, odnosu sa DPS tajkunskim monopolistom Glosarijom, prije će se zaustaviti veoma opasni cunami socijalne demagogije i igranja sa državom i građanima”, zaključio je Medojević

Povezane vijesti