Medojević: SDT da istraži poslovanje Spajića i firme Glosarij

SDT da ispita i: „Da li ima stan u luksuznom objektu Boka Sale u Porto Montenegru i više nekretnina u Podgorici, a posebno kako je nestalo 3,5 miliona eura od čuvenog zaduženja od 750 miliona eura iz decembra 2020. Pokretu za promjene se provjerava od koga kupujemo toalet papir, a desetine miliona eura Spajića ostaju bez interesovanja tužilaštva“

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević pozvao je Specijalnog državnog tužioca (SDT) Vladimira Novovića da otvori istragu o poslovanju bivšeg ministra finansija Milojka Spajića i firme Glosarij.

Medojević je kazao da je plaćanje ljekova i medicinskih sredstava firmi „Glosarij“ u neposrednoj pogodbi, bez obavezujućih tendera, direktno kršenje zakona o javnim jabavkama i zakona o budžetu.

Neposredno (tajno ali organizovano) pregovaranje (dogovaranje) Ministra finansija o nabavkama ljekova sa samo jednom i to monopolskom firmom mora predstavljati osnov sumnje da se radi o korupciji na štetu budžeta države, ali i građana koji kupuju ljekove po višestruko većim cijenama nego u zemljama okruženja„, kazao je Medojević.

On tvdi da je posao između bivšeg ministra finansija Milojka Spajića i firme „Glosarij“ školski primjer korupcije.

Posao između Milojka Spajića i ‘Glosarija’ preko ERSTE banke, gđe država daje garancije (opet tajno ali organizovano) i plaća preko cesije 17 miliona eura je školski primjer korupcije na visokom nivou i ukoliko država zaista želi da usvoji EU standarde, Novović bi morao odmah da otvori predmet i pokrene istragu„, kazao je Medojević.

Istraga je, kaže, relativno jednostavna jer svi papiri postoje u Ministarstvu, Montefarmu, Erste banci i Glosariju. Samo, kaže, treba da se sklope kockice i procesuraju akteri.

Ove korupcionaške transakcije sa plaćanjem obaveza države Spajić je sprovodio tajno, ali organizovano u 2021, kada je Vlada odbila da preda Zakon o budžetu za 2021. i sama, protivustavno prešla na režim privremenog finansiranja. Po Ustavu, Skupština donosi budžet ili odluku o privremenom finansiranju. U režimu privremenog finansiranja sva plaćanja države idu preko Ministra finansija, pa je Milojko Spajić u tom periodu potpisao i platio preko 600 miliona eura faktura dobavljačima, i tako kreirao tačku visoke korupcije, koju je, očigledno veoma dobro iskoristio za svoje lično bogaćenje„, navodi se u saopštenju.

Medojević smatra da Novović treba da provjeri prihode, imovinu i stil života Spajića, posebno kako kaže, imovinu i prihode u periodu od kada je postao Ministar finansija.

Da li ima stan u luksuznom objektu Boka Sale u Porto Montenegru i više nekretnina u Podgorici, a posebno kako je nestalo 3,5 miliona eura od čuvenog zaduženja od 750 miliona eura iz decembra 2020. Pokretu za promjene se provjerava od koga kupujemo toalet papir, a desetine miliona eura Spajića ostaju bez interesovanja tužilaštva„, kazao je lider PzP-a.

Pozivam GST Novovića da otvori istragu o poslovanju Ministarstva zdravlja, Fonda zdravlja, Montefarma sa monopolskom privatnom firmom „Glosarij“.

To imajući u vidu da je ova firma stekla monopolsku poziciju na tržištu i da u njoj rade neki bivši državni funkcioneri i njihovi članovi porodica, a da cijenu toga plaćaju građani Crne Gore plaćajuci najskuplje ljekove u regionu, a možda i u Evropi. Ovo posebno, jer je Spajić donio i odluku da se, opet protivustavno ukine doprinos za zdravstvo, gđe je Fond zdravstva ostao bez 180 miliona eura izvornih prihoda, što je prebačeno na opšti budžet, čime je ugroženo finansiranje sistema zdravstva, ali i cjelokupno funkcionisanje zdravstvenog sistema„, kazao je Medojević

Povezane vijesti