Medoks: Politički dijalog djelotvorniji od protesta

Odgovorajaći na pitanje u čemu vidi rješenje i izlaz iz političke krize, Medoks je rekla da u demokratskim društvima nije neuobičajeno vidjeti promjene u koalicijama, pa čak ni izglasavanje nepovjerenja

Trenutna politička situacija u Crnoj Gori nije neuobičajena u demokratskim društvima, te izlaz iz političke krize leži upravo u demokratiji, kazala je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks u razgovoru za Novu M.

Medoks je naglasila, bilo da se formira manjinska vlada ili da se ide na prijevremene izbore – dok god odluka predstavlja volju građana, ona je demokratska.

Medoks je komentarisala i moguće proteste DF-a koji najavljuju blokadu čitave Crne Gore ukoliko se Vlada formira uz podršku Đukanovićevog DPS-a i kazala da su protesti legitiman način iskazivanja mišljenja, ali da bi bilo mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u politički dijalog, umjesto što te političke razlike iznose na ulicu

Odgovorajaći na pitanje u čemu vidi rješenje i izlaz iz političke krize, Medoks je rekla da u demokratskim društvima nije neuobičajeno vidjeti promjene u koalicijama, pa čak ni izglasavanje nepovjerenja.

Mislim da je važno, čak i pohvalno, napomenuti da su članovi Vlade i političke stranke slijedile demokratski put tokom ove tranzicije – kazala je.

Smatra da će rješenje situacije biti upravo u tome.

Predstavnici crnogorskog naroda – poslanici će izabrati put naprijed. Oni bi mogli izabrati da podrže novu Vladu ili bi mogli izabrati nove izbore. I jedno i drugo su demokratska prava. Sve dok većina poslanika glasa za bilo koju od ponuđenih opcija – to predstavlja volju građana — kazala je Medoks.

Britanska ambasadorka ističe da je put demokratije uvijek izlaz. Komentarisala je i moguće proteste DF-a koji najavljuje blokadu čitave Crne Gore, ukoliko se Vlada formira uz podršku Đukanovićevog DPS-a.

– Formiranje nove Vlade – to je demokratski. Podrška novim izborima – to je isto demokratski. Protesti – takođe su demokratsko pravo. Sve su to demokratski načini kojima se poštuje volja građana. Što se tiče protesta, iako je to legitiman način iskazivanja mišljenja, u krajnjem, bilo bi mnogo djelotvornije ako bi se sve partije uključile u politički dijalog, našle oblasti u kojima mogu sarađivati, umjesto što te političke razlike iznose na ulicu – kazala je ona.

Manjinskoj Vladi je, po definiciji, potrebna podrška drugih partija da bi funkcionisala i bila održiva, dodala je.

Dodala je i da bi bila održiva, oni moraju biti u stanju da se dogovore sa drugim strankama o zajedničkim temeljnim principima na samom početku, tako da mogu biti sigurni da imaju podršku koja im je potrebna tokom dužeg perioda. Za to će biti potreban politički dijalog i kompromis.

Ne bih željela da predviđam da li su stranke ovdje u Crnoj Gori spremne na dijalog i kompromis, vjerujem da jesu: ako mogu postići kompromis i dijalog, onda bi ta Vlada mogla biti održiva“, kazala je ambasadorka.

Povezane vijesti