Milatović: Crna Gora otvoreno i snažno osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije protiv Ukrajine

„Ukrajina će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja, i kao i do sada pružaćemo sveukupnu političku podršku u bilateralnim i multilateralnim okvirima, uključujući i euroatlantsko opredjeljenje građana Ukrajine“, rekao je predsjednik Crne Gore u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim

Crna Gora otvoreno i snažno osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije protiv Ukrajine, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

„Ukrajina će u Crnoj Gori uvijek imati prijatelja, i kao i do sada pružaćemo sveukupnu političku podršku u bilateralnim i multilateralnim okvirima, uključujući i euroatlantsko opredjeljenje građana Ukrajine. Pozdravljam prošlogodišnju odluku EU o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini. Crna Gora kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja spremna je da pomogne Ukrajini na tom putu“, kazao je Milatović tokom razgovora sa Zelenskim u Atini.

Milatović je, saopšteno je Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore, najavio da bi trebalo da se Crna Gora pridruži zajedničkoj Deklaraciji zemalja članica G7, kao i inicijativi predsjednika Zelenskog „Formula za mir“, o čemu će odluku donijeti Vlada.

Dodao je da je na NATO Samitu u Viljnusu donijet niz važnih odluka kojima je određena dodatna praktična i politička podrška Ukrajini kroz Sveobuhvatni paket pomoći.

„Predsjednik Milatović je kazao da je Crna Gora upravo iz tog razloga u julu ove godine donijela odluku o preusmjeravanju finansijskih sredstava u iznosu od pola miliona američkih dolara za Ukrajinu. Od početka rata, Crna Gora je izdvojila oko 10 miliona eura za vojnu i drugu pomoć toj zemlji, što je oko 10 odsto godišnjih nacionalnih izdvajanja za odbranu“, piše u saopštenju.

Podsjetio je i da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je donijela Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine.

„Predsjednik Zelenski se zahvalio predsjedniku Milatoviću na dosadašnjoj podršci Crne Gore, i pozvao ga da posjeti Kijev gdje bi bio potpisan Sporazum o prijateljstvu i saradnji između dvije zemlje“, navodi se u saopštenju

Povezane vijesti