Milatović izdaje dva stana, Stankovići imaju četiri stana, Đukanović prijavio samo predsjedničku platu, Mandić svu imovinu naslijedio…

Na tekućem računu Milatović ima 20.000 eura, a njegova supruga 9.000 eura. Milatović je prijavio ušteđevinu od 35.000 eura i 247 akcija u Montenegro Express AD.

Većina predsjedničkih kandidata ima zanat od koga bi mogli da žive ukoliko se ne bi bavili politikom, ili ne bi pobijedili na izborima 19. marta.

Prema podacima iz imovinskih kartona sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), većina njih je dobro situirana.

Po Zakonu o sprečavanju korupcije predsjednički kandidati imaju obavezu da prijave imovinu i prihode.

Državna izborna komisija (DIK) juče je zaokružila listu od sedam kandidata, koji će učestvovati u predsjedničkoj trci. To su poslanica i funkcionerka Socijaldemokratske partije Draginja Stanković Vuksanović, aktuelni šef države i lider DPS-a Milo Đukanović, lider Ujedinjene Goran Danilović, zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović, lider Demokrata Aleksa Bečić, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić i influenser Jovan Radulović.

Ekonomiste, novinar, biznismeni….

Pored toga što su politički aktivni, većina učesnika predsjedničke trke ima poslovno iskustvo. Zamjenik lidera PES-a Jakov Milatović radio je u NLB banci, Dojče banci, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Goran Danilović je bio novinar, Draginja Vuksanović Stanković je odmah nakon Pravnog fakulteta počela da predaje na tom fakultetu, gdje je i dalje redovna profesorica.

Milo Đukanović je bez radnog iskustva ušao u politiku.Tokom selidbe sa mjesta šefa države na premijersku poziiju, i obrnuto, on se okušao u privatnom biznisu.

Andrija Mandić je bio preduzetnik prije politike.

U biografiji Alekse Bečića nema podataka da li je negdje radio, a magistar je ekonomskih nauka.

Novopečeni političar, Jovan Radulović trenutno radi kao fitnes trener, a mediji su objavili da je otvorio i dječju igraonicu.

Đukanović prijavio samo predsjedničku platu

Kada je u pitanju imovina onih koji bi vodili državu narednih pet godina, njen sadašnji predsjednik Milo Đukanović, prema podacima iz imovinskog kartona, ima stan od 106 kvadrata kojeg je otkupio od države po povoljnim uslovima. Tom stambenom prostoru dodao je još 73 kvadrata koje je prijavio kao poklon. U posljednjem kartonu kojeg je predao prošle godine, prijavio je još dva stambena prostora od 170 i 47 kvadratnih metara, kao i nestambeni prostor od ukupno 280 kvadrata koji je naslijedio.

Kao nasljedstvo je prijavio i livade, pašnjake, voćnjake, šume od preko 100 hiljada kvadrata. Radi se o imovini u Nikšiću, koju je Đukanović ranije u kartonu prijavljivao kao “ruševine”.

Đukanović je suvlasnik firme Global Montenegro, sa 50 odsto, dok ima 25 odsto vlasništva u preduzeću Univerzitats, koje je osnivač Univerziteta Donja Gorica (UDG).

U njegovom imovinskom kartonu se navodi i da je na Univerzitats upisano desetine hiljada metara kvadratnih vrijednog zemljišta, zgrada i garaža u Donjoj Gorici.

Đukanović nije prijavio da ima prihode od privatnog univerziteta kojeg je osnovao sa Veselinom VukotićemDraganom Vukčevićem i Tomislavom Čelebićem.

Od prihoda je prijavio samo predsjedničku platu od oko 2,2 hiljade eura.

Đukanović nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune.

Đukanovićeva supruga Lidija zarađuje oko 900 eura i posjeduje automobil “audi” A3 iz 2006. godine.

Mandić svu imovinu naslijedio

Mandić je ASK-u 22. februara ove godine predao nove podatke o prihodima i imovini kao predsjednički kandidat.

Prema podacima iz imovinskog kartona, on je svu imovinu naslijedio. Suvlasnik je kuće od 360 kvadrata sa placom od 600, a na njegovo ime vodi se po 25 odsto udjela na zemljištu, pašnjacima i šumi od 84 hektara, dvije kuće od 120 i 80 kvadrata, dva pomoćna objekta od 100 i 120 kvadrata, kao i placa od 300 metara kvadratnih.

Mandić u novom kartonu nije naveo podatke o poslaničkoj plati, ali je u prošlogodišnjem prijavio da je od Nove srpske demokratije, po osnovu ugovora o radu primio 638 eura. Prema podacima sa sajta Skupštine, u februaru je kao poslanik imao platu od oko 1,8 hiljada eura.

Mandićeva supruga Sanja vlasnica je 50 odsto zemljišta od 1.000 kvadrata, automobila “golf sedam”, a ima i ušteđevinu od 1.200 eura. Prema podacima iz Mandićevog kartona, njegova supruga prima platu od oko dvije hiljade eura mjesečno.

Mandić je dao saglasnost za pristup njegovim bankarskim računima.

Danilović nema nekretnine

Goran Danilović prijavio je da je kao v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja za tri mjeseca 2021. godine koliko je bio na toj funkciji, primio oko 2,9 hiljada eura. On, kako je naveo, otplaćuje stambeni kredit od 40.000, koji je uzeo 2006. godine i gotovinski od oko 6.000 eura iz 2018. Međutim, nije prijavio stambene jedinice.

Ima automobil marke “pasat” 6, a dao je saglasnost za kontrolu bankarskih računa.

Stankovići imaju četiri stana

Draginja Vuksanović Stanković je u kartonu kojeg je dostavila za 2021. navela da je kao poslanica u 2021. godini primila oko 4.000 eura. Njeni prihodi na Pravnom fakultetu, gdje je redovni profesor, iznosili su oko 17.000 eura.

Njen suprug, bivši vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je 2021. godine ukupno zaradio 25,8 hiljada eura. On je imao i naknadu u Tužilačkom savjetu, koja je za tu godinu iznosila 11,6 hiljada eura.

Stankovići imaju četiri stana. Na nju se vode stanovi od 69 i 100 kvadrata, a na njega od 78 i 124 kvadrata.

Ivica Stanković je kao nasljedstvo prijavio suvlasništvo na 36 kvadrata u porodičnoj stambenoj zgradi, kao i šume, pašnjake i livade od oko 80 hiljada kvadrata.

Ranije je objavljeno da je Stanković od države dva puta dobijao stambeni kredit od 60.000 eura.

On je prijavio da ima 81 hiljadu eura gotovine, od čega se 28 hiljada eura odnosi na kredit Uprave za imovinu.

Njegova supruga je prijavila oko 4,7 hiljada eura gotovine, 490 akcija u UTIP Crna Gora i automobil marke “volvo” XC 40 iz 2019.

Prijavila je i dva potrošačka kredita, od 11 hiljada i 25 hiljada eura.

Draginja Vuksanović Stanković nije dala odobrenje da joj ASK provjerava bankovne račune.

Bečić nema imovine, kupuje na rate

Aleksa Bečić je u kartonu za 2021. godinu kada je bio predsjednik Skupštine, prijavio ukupan godišnji prihod po tom osnovu od oko 23 hiljade eura.

Prema podacima iz kartona, Bečić nema imovine, a prijavio je rate za dugove od od ukupno četiri hiljade eura.

On je dao saglasnost za pristup bankarskim podacima.

Milatović izdaje dva stana

Jakov Milatović je kao bivši ministar za ekonomski razvoj 2021. mjesečno zarađivao oko 1,5 hiljada eura. Prijavio je i godišnju naknadu za članstvo u Socijalnom savjetu od 200 eura.

Milatović izdaje dva stana, od jednog su mu godišnji prihodi 1.200 eura, a od drugog 900 eura. Njegova supruga Milena imala je godišnju platu od 13.300 eura.

Milatovići imaju stanove od 68 kvadrata, dok se na Jakova vodi drugi stan od 46 kvadrata i kuća u izgradnji od 100 kvadrata.

Jakov Milatović je prijavio livadu od oko devet hiljada kvadrata kao poklon.

Na tekućem računu Milatović ima 20.000 eura, a njegova supruga 9.000 eura. Milatović je prijavio ušteđevinu od 35.000 eura i 247 akcija u Montenegro Express AD.

Milatović otplaćuje kredit kod Hipotekarne od 80.000 eura, a rata mu je 500 eura.

Na sajtu ASK-a piše da nije dao saglasnost o pristupu podacima na računima banaka.

Povezane vijesti