Milorad Gogić izabran za predsjednika Ustavnog suda

Mandat predsjednika Ustavnog suda traje tri godine

Sudija Milorad Gogić jednoglasno je danas izabran za predsjednika Ustavnog suda, prenosi Dan

On je na toj funkciji zamijenio Budimira Šćepanovića koji je izabran 28. decembra 2020. godine, dok je odluka o tome u Službenom listu objavljena 14. januara 2021.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Ustavnog suda bira se na tri godine i ponovo ne može biti izabran na tu poziciju.

U igri za predsjednika Ustavnog suda pored Gogića, bili su i Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Faruk Resulbegović i Momirka Tešić.

Podsjetimo, Ustavni sud je tek nedavno kompletiran izborom sedmog sudije. Prije nego što je Šćepanović izabran na čelnu poziciju bio u v.d. stanju skoro godinu nakon što je sudiji Dragoljubu Draškoviću istekao mandat. Nekoliko mjeseci prije toga na čelu najviše sudske instance bila je sutkinja Desanka Lopičić.

Od početka decembra 2020. godine do izbora Šćepanovića sudom je rukovodio najstariji sudija Hamdija Šarkinović, koji je u međuvremenu penzionisan.

Blokada Ustavnog suda trajala je do februara ove godine jer je više od godinu bio bukvalno bez kvoruma radeći sa četvoro, odnosno troje sudija.

Povezane vijesti

Nedžad Drešević napustio Bošnjačku stranku

U obrazloženju ostavke naveo je da ne prepoznaje zalaganja za koje se borio zajedno sa Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugim