MILOVA FIRMA BEZ MILIONSKE HIPOTEKE

?Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu više nema milionske hipoteke upisane nad imovinom kompanije Global Montenegro, čiji je osnivač crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

?Po katastarskim podacima koji se odnose na plac od 20.000 kvadrata u Budvi, čiji je vlasnik Global Montenegro, više nema tereta koji se tiču milionskih dugova. Jedini teret je spor o vlasništvu nad manjim dijelom parcele koji se vodi pred Osnovnim sudom na Cetinju.

?Ranije je bila upisana hipoteka na iznos od čak 12,4 miliona eura. Podaci o tom teretu bili su i u Centralnoj banci i katastaru. Na listi CBCG, kao i u Centralnom registru privrednih subjekata, piše da je to urađeno „rješenjem javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića od 9. septembra 2016. godine i rješenjem javnog izvršitelja Aleksandre Tomković Vukoslavčević od 8. novembra 2016. godine.

U katastru je kao teret nad 20 hiljada kvadrata u Budvi u podnožju brda Košljun upisano pet miliona eura koje je Đukanovićeva firma uzela kod bivše Hipo Alpe Adrija banke (HAAB). To potraživanje je prije nekoliko godina preuzela firma HoldKo Ist. Bez saglasnosti HoldKo Ist firmi Global Montenegro je zabranjeno raspolaganje tom imovinom.

Firma čiji je osnivač Đukanović kupila je zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. godine. Đukanović je u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo banke.

?Plan je bio da se na ovoj parceli gradi luksuzan turistički kompleks.

?Kredit je uzet u februaru 2008. godine, a godinu kasnije aneksom ugovor bio je „premješten“ kod „Hipo Alpe Adria Bank Development“. Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku nad zemljišnom parcelom u Budvi, što kao banka, što preko faktoring kompanija. Ipak, prema najnovijim katastarskim podacima, hipoteke više nema, pa samim tim ni tereta zbog milionskog duga.

Izvor: portal Dan

Povezane vijesti